Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Skládka biomasy Vojany - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Skládka biomasy v Elektrárni Vojany. Foto:energia.sk/Michal Jesenič
11. augusta 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Vojany bojujú s cenami elektriny na trhu aj legislatívou

Hoci je v elektrárňach Vojany (EVO) na východe Slovenska celkovo 8 výrobných blokov, v prevádzke sú len dva najnovšie bloky EVO I s inštalovaným výkonom 2×110 MW. Od roku 2009 popri uhlí spoluspaľujú aj drevnú štiepku vďaka využitiu fluidnej technológie, ktorá sa vyznačuje vysokou účinnosťou. Takzvaný piaty a šiesty blok elektrárne disponujú regulačným rámcom od 50 do 110 MW a dnes primárne slúžia ako poskytovateľ podporných služieb pre prenosovú sústavu. Vlani vyrobili 473 GWh elektriny.

Do fungovania elektrárne zasiahol jednak značný pokles cien elektriny na veľkoobchodných trhoch, jednak legislatívne zmeny. Zatiaľ čo ešte v roku 2012 získal prevádzkovateľ spoločnosť Slovenské elektrárne za elektrinu vyrobenú spoluspaľovaním uhlia a biomasy doplatok vo výške necelých 140 tisíc eur, po novelizácii zákona o podpore OZE naň už od januára 2013 nemá nárok. Od začiatku minulého roka navyše musia výrobcovia platiť poplatok za prístup do sústavy, tzv. G-komponent, vo výške 30 % z ceny rezervovanej kapacity v prípade zdrojov pripojených do distribučnej sústavy a v maximálnej cene 0,50 EUR/MWh pre zdroje pripojené do prenosovej sústavy.

Výsledkom je odstavenie ostatných uhoľných blokov elektrárne EVO I, ktoré spoločnosť mohla v prípade potreby prevádzkovať v limitovanom režime do roku 2023, a tiež všetkých blokov elektrárne EVO II, ktoré využívali ako palivo zemný plyn.

Zmena legislatívy

„Určite by pomohla úprava legislatívy, keď zoberieme do úvahy fakt, že by sme kapacitou mohli spáliť cca až 400 ton štiepky, ktorou by sme nahradili čierne energetické uhlie, a tak by sme výrazným spôsobom prispeli k ochrane ovzdušia a zlepšeniu životného prostredia. Táto cesta je ale spojená s dlhodobým legislatívnym procesom a, samozrejme, je podmienená ochotou tvorcov legislatívy,“ uviedol Ľubomír Maxim, člen predstavenstva a riaditeľ prevádzky klasických elektrární v SE, v rozhovore pre firemný časopis.

K zmene legislatívy v skrátenom legislatívnom konaní včera vyzvali aj poslanci strany Most-Híd po návšteve elektrárne. Hrozba, že elektráreň prestane vyrábať elektrinu podľa nich stále trvá, ohrozených je zhruba 400 pracovných miest na južnom Zemplíne. Postupné prepúšťanie zamestnancov vo viacerých etapách do konca tohto roka spoločnosť oznámila už na jar.

Optimalizujú ako sa dá

Hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová pre TASR uviedla, že investovali milióny eur do modernizácie a ekologizácie.

Došlo tiež k významnému zníženiu strát vo výrobných okruhoch a redukcii vlastnej spotreby elektriny. Uhlie pôvodne určené pre odstavené bloky EVO I, ktoré sa nazhromaždilo na skládke v elektrárni až v objeme zhruba 50-tisíc ton, sa vlani na jeseň začalo spaľovať vo fluidných kotloch. Od začiatku tohto roka tiež realizujú výkon všetkých údržbárskych činností prostredníctvom externej údržby, tzv. outsourcingu.

Podľa Burdovej sa v súčasnosti realizujú ďalšie aktivity zamerané na zvýšenie prevádzkovej efektívnosti závodu, ako sú modulácia prevádzky chladiacich veží, optimalizácia osvetlenia alebo prechod na nový model údržby. „Slovenské elektrárne pokračujú v hodnotení všetkých dostupných riešení, aby bola prevádzka tepelnej elektrárne Vojany udržateľná, pričom o jednotlivých riešeniach rokuje pracovná skupina Slovenských elektrární a ministerstva hospodárstva,“ dodala.

V regióne pritom existujú príležitosti pre rozvoj. V okruhu 50 kilometrov od elektrárne sa napríklad nachádza viac než 2 – 3 tisícky hektárov nevyužitej pôdy, ktorá je vhodná na pestovanie rýchlorastúcich drevín, spracovateľných pre potreby elektrárne. To by prispelo k lokálnej zamestnanosti. Doterajšie rokovania s podnikateľmi, ktorí by mali záujem o pestovanie biomasy pre Vojany však podľa Maxima stroskotávajú na podmienkach uzatvorenia dlhodobého kontraktu s garanciami návratnosti ich vstupnej investície. „V  dnešnej situácii nízkych výkupných cien elektriny to je pre SE veľmi zložité,“ poznamenal.

Energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.