Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gunther Oettinger
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Európska komisia
3. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Oettinger: Dôležitá je jednotná regulačná politika na trhu s energiami v EÚ

 „Rok 2014 je veľkou výzvou, existuje ešte mnoho faktorov, ktoré môžu vytváranie integrovaného trhu sťažiť,“ povedal Kocourek. S ohľadom na nestabilný výkon obnoviteľných zdrojov je podľa neho napríklad nutné vytvoriť rezervné kapacity, ktoré pokryjú prípadné výpadky v dodávkach.

Minister tiež podotkol, že v EÚ chýba nielen dostatočné prepojenie medzi členskými štátmi, ale aj zodpovedajúca infraštruktúra v niektorých krajinách. Napríklad česká a poľská prenosová sústava sa preto často stretáva s prudkými tokmi energie z veterných elektrární na severe Nemecka. Vybudovanie zodpovedajúcej európskej energetickej siete je podľa Kocourka otázkou desať rokov a dokonca aj viac.

Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger na dnešnej konferencii uviedol, že verí vo vybudovanie integrovaného európskeho energetického trhu do roku 2014. „Nemôžeme si dovoliť 27 rôznych trhov… okrem iného je dôležitá jednotná regulačná politika,“ povedal. Prepojenie energetických trhov v rámci EÚ podľa neho tiež zvýši energetickú bezpečnosť členských štátov.

Český premiér Petr Nečas pripustil, že pri vytváraní jednotného trhu s energiami v EÚ existujú rezervy. Dôležité bude podľa neho zabezpečenie dostatku prostriedkov z verejných aj súkromných zdrojov. „Nutná je tiež kvalitná legislatíva napríklad v oblasti povoľovacích konaní, ktoré niekedy trvajú dlho a predražujú projekty,“ upozornil. „Nemožno zabúdať ani na udržateľnosť cien energií,“ dodal.

Český veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť Václav Bartuška upozornil, že mnoho európskych krajín nepristupuje k energetike zodpovedne a spolieha sa hlavne na dovoz elektriny. „Európa preto smeruje k deficitu,“ uviedol. Európske inštitúcie podľa neho členským krajinám dávajú ambiciózne ciele napríklad v znižovaní energetickej náročnosti či zvyšovanie podielu obnoviteľných zdrojov, všetky však nie sú splniteľné naraz.

Energetické firmy sa navyše podľa Bartuška v súčasnosti zdráhajú investovať v Európe pre vysokú mieru regulácie a ďalšie problémy. „Firmy považujú európsky trh za nezrozumiteľný. Do investícií sa teraz budú púšťať len veľké štátne podniky,“ povedal.

Účastníci dnešnej konferencie sa zhodli na tom, že v niektorých oblastiach Európy už prepojený trh funguje a je potrebné tento rozvoj v jednotlivých regiónoch viac podporiť. Česko sa tak podľa Kocourka musí najprv sústrediť najmä na vytvorenie riadneho integrovaného trhu v strednej Európe.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.