Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Smart meter - VSDS
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Smart meter. Foto: Východoslovenská distribučná
26. októbra 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Inteligentné elektromery v domácnostiach: úžitok alebo záťaž?

Energetika prechádza štrukturálnymi zmenami smerom k decentralizácii výroby elektriny. Spotrebiteľ sa tak vďaka technologickému pokroku dostáva do centra diania a dokáže ovplyvňovať už nielen svoju spotrebu, ale vďaka obnoviteľným zdrojom energie aj produkciu elektriny. V mozaike budovania smart sietí budúcnosti zohrajú dôležitú úlohu inteligentné meracie systémy (IMS).

Prostredníctvom IMS získava zákazník okamžitý prehľad o vlastnej spotrebe. Táto vedomosť mu dáva možnosť upraviť svoje návyky a ušetriť na energiách. Spotrebiteľ sa potom v závislosti od výšky tarify môže sám rozhodnúť, kedy je preňho najvýhodnejšie zapnúť práčku či iný domáci spotrebič s vyšším odberom. Domácnostiam vybavenými smart zariadeniami doteraz bránila v úspore legislatíva. Zmenila to až vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorá vstupuje do platnosti od 1. januára 2017, zavádzajúca variabilnú tarifikáciu.

Dynamická tarifikácia je skutočnosťou

Na zmenu už začali reagovať aj dodávatelia. Odberateľom z radov domácností i malých firiem ponúkajú nový spôsob účtovania odberu, ktorý sa vyznačuje pružnosťou – dokáže zohľadňovať aj hodinový vývoj cien na trhu. Vyhláška zavádza tarifu pre merače s tromi pásmami, teda s tromi možnými úrovňami ceny. Zákazník tiež môže požiadať dodávateľa o neregulovanú cenu.

„V ČEZ Slovensko sa budeme snažiť ponúknuť zákazníkom také podmienky, aby tarifa bola zrozumiteľná, predvídateľná a hlavne cenovo výhodná,“ uviedol pre náš portál Stanislav Kovalík. ČEZ Slovensko už dnes ponúka cenové vzorce s naviazaním na veľkoobchodný trh. Žiadajú si ich najmä väčší klienti s expertízou v oblasti energetického trhu a vyššou spotrebou energií. „Pre malé podniky a domácnosti táto ponuka neprináša primeraný benefit,“ doplnil.

Zavedením tarify pre IMS sa podľa Stanislava Kovalíka len formálne napĺňa riešenie stavu, že na Slovensku sa rozhodlo o plošnom zavedení meračov aj pre menšie odbery. Ako ďalej zdôraznil, podstata IMS je však inde. „Hlavným prínosom IMS nie je variabilná tarifikácia a nastavenie dynamických cenových mechanizmov, ale skôr príprava na nové služby v energetike spojené s decentralizáciou energetiky a zavádzaním vyspelých technológií do manažmentu energetiky aj u malých odberov v neďalekej budúcnosti,“ dodal.

Na rade sú teraz domácnosti

Distribučné firmy sa pri harmonograme výmeny meračov riadia legislatívou. Typ elektromeru závisí od výšky spotreby a rezervovanej kapacity. Zariadenia so základnou funkcionalitou sú inštalované do domácností, priemyselným zákazníkom sú určené zariadenia s pokročilou a špeciálnom funkcionalitou.

Východoslováci sú momentálne v predstihu, keďže počty meradiel, ktoré mali byť inštalované v rokoch 2015 do konca tohto roka, už stihla namontovať. „Východoslovenská distribučná sa bude v rokoch 2017 až 2020 venovať najmä inštaláciám pre odberné miesta kategórie 3, tzn. najmä v domácnostiach, kde v tomto časovom rozpätí plánuje nainštalovať približne 80 000 kusov,“ skonštatovala pre náš portál Andrea Danihelová, hovorkyňa spoločnosti.

Do polovice októbra 2016 Východoslovenská distribučná namontovala 19-tisíc inteligentných meradiel všetkých úrovní funkcionalít. V základnom variante určenom pre domácnosti išlo o 2,1- tisíc meradiel, v pokročilejšom, ktorý je vhodný pre podnikateľov alebo domácnosti s vyššou spotrebou bolo na východe rozmiestnených 16,6-tisíc meradiel. Ďalších 300 kusov zariadení najvyššej funkcionality sa inštalovalo na odberné miesta, ktorú sú zdrojmi elektriny.

Spoločnosť nechce podceniť ani osvetu. „Keďže ide o technologickú novinku, pri každej inštalácii zákazníka informujeme ústne aj formou informačného letáku o význame IMS a o nových možnostiach, ktoré pre zákazníka predstavuje. Doteraz sme sa stretli predovšetkým s pozitívnou odozvou,“ zhodnotila

Ako prebieha smart komunikácia

Kľúčové z pohľadu smart meteringu je zabezpečenie spoľahlivej a efektívnej komunikácie medzi meracím zariadením a distribučnou firmou. V princípe sa využíva najčastejšie mobilná komunikácia prostredníctvom siete GSM alebo prenos informácií po elektrickom vedení (tzv. PLC – power-line carrier).

Pri mobilnej komunikácia je obmedzujúca celoplošná dostupnosť. „V prípade GSM komunikácie je smart meter osadený SIM kartou a prenos dát medzi zberovou centrálou distribučnej spoločnosti a samotným meradlom prebieha prostredníctvom siete mobilného operátora,“ objasnil Rajčán z IPESOFT.

V rámci prenosu cez silové distribučné vedenia sa dátový prenos z meradla „moduluje“ na striedavý prúd prenášaný elektrickou sieťou k spotrebiteľovi. „PLC komunikácia využíva medzičlánok vo forme PLC koncentrátora, ktorý je zvyčajne umiestnený v transformátorovej stanici distribučnej spoločnosti. PLC koncentrátor na jednej strane komunikuje s meradlami a na druhej strane posiela zozbierané údaje do meracej centrály prostredníctvom optickej dátovej siete distribučnej spoločnosti,“ dodal pre nás portál expert z IPESOFT.

Podľa Martina Budaja z Domotronu je výber prenosovej cesty vždy závislý od lokálnych podmienok. „V praxi sa zrejme budú využívať rôzne prenosové cesty pre rôzne lokality alebo skupiny zákazníkov,“ predpokladá. Ako ho dopĺňa Rajčán z IPESOFT, prevažná väčšina inteligentných meradiel, ktoré boli doteraz inštalované na Slovensku, využíva komunikáciu prostredníctvom siete GSM. „PLC komunikácia je nákladovo výhodnejšia pri plošnej inštalácii inteligentných meračov, kedy je na jeden koncentrátor pripojených väčšie množstvo meračov. Na Slovensku bol zvolený princíp postupnej, selektívnej inštalácie, pre ktorý je zase výhodnejšia komunikácia prostredníctvom GSM.“

Kľúčové podľa Budaja bude, ako a či vôbec sa budú môcť spotrebitelia dostať k nameraným údajom z IMS. „Aplikácie a systémy tretích strán, ktoré môžu spotrebiteľovi pomôcť s úsporami, potrebujú k tým dátam prístup. Je ale dosť nepravdepodobné, že distribučné spoločnosti tieto dáta poskytnú,“ dodal pre náš portál. Väčšina inštalovaných elektromerov podľa neho už dnes disponuje rozhraním, pomocou ktorej by sa elektromer mohol spojiť so systémom „smart domácnosti“ a užívateľ by mohol mať informácie o spotrebe v reálnom čase. „Ale je to možné iba technicky, nakoľko žiadna distribučná spoločnosť Vám nedovolí tento interface použiť.“

Východoslovenská distribučná ale tvrdí, že s poskytnutím takéhoto prístupu nie je problém. „VSD umožňuje každému zákazníkovi, ktorý spoločnosť osloví s takouto požiadavkou, zrealizovať priame pripojenie k inteligentnému meradlu svojím zariadením, čím dokáže zákazník sledovať svoje aktuálne dáta. VSD vyvedie spod krytu elektromera, ktorý je štandardne zabezpečený ochrannou plombou, tzv. oddeľovací modul (konektor), ku ktorému sa zákazník následne vie svojím zariadením pripojiť,” vysvetlila pre nás portál Andrea Danihelová.

Analýza nameraných údajov

Výhodou elektromerov je obojsmerná komunikácia. Informácie o energetickej bilancii tak získava nielen spotrebiteľ, ale aj distribučné spoločnosti, ktoré majú lepší prehľad o dianí v nízkonapäťovej sústave. Namerané údaje z IMS môže regionálna distribučná frima využiť na efektívnejšiu identifikáciu porúch v dodávke elektriny, presné stanovenie strát alebo odhalenie čiernych odberov. Analýza správania vybraných odberateľom môže poslúžiť dodávateľom aj pri tvorbe produktov, ktoré budú „šité” na mieru pre vybrané skupiny zákazníkov.

Ochrana súkromia a IMS

V súvislosti s nasadzovaním meračov existujú obavy z ohrozenia súkromia spotrebiteľov. Odborníkov sme sa preto pýtali, do akej miery sú vážne. Podľa Martina Budaja zo spoločnosti Domotron je otázka bezpečnosti dát aktuálna a treba spraviť maximum preto, aby nedošlo k ohrozeniu súkromia ľudí. „Netreba ale podliehať paranoji. Dáta o spotrebe zákazníkov sa aj teraz zhromažďujú v databázach distribučných spoločností. Zmení sa akurát spôsob, akým sa dáta do databázy dostanú. Pri zachovaní štandardných požiadaviek na IT bezpečnosť sa netreba ničoho obávať,“ ubezpečil expert.

Hrozby narušenie súkromia zákazníkov nie sú reálne ani podľa Tomáša Rajčána zo spoločnosti IPESOFT. „Komunikácia so smart metrami prebieha prostredníctvom protokolu DLMS/COSEM, ktorý bol vytvorený z dôrazom na bezpečnosť a obsahuje kompletnú podporu pre kryptovanie komunikácie medzi smart metrami a riadiacou centrálou. Ďalšia úroveň zabezpečenia je realizovaná na úrovni samotnej GSM siete prostredníctvom virtuálnej súkromnej siete dostupnej len pre prevádzkovateľa distribučnej siete,“ dodal.

Smart metering ako príležitosť

O implementácii IMS už niekoľko rokov prebieha na Slovensko intenzívna diskusia medzi odborníkmi. „Musíme to brať ako výzvu, nevnímať to ako problém, ale ako príležitosť,“ poznamenal vlani Milan Valjašek zo Stredoslovenskej energetiky na odbornej konferencii v Bratislave. Smart metering ale nie je výlučne o elektromeroch. Inteligentná domácnosť je schopná prepojiť viaceré technológie vo vašom domove, napríklad kúrenie, osvetlenie alebo klimatizáciu,  tak, aby dokázali navzájom spolupracovať a mali ste ich neustále pod kontrolou. A stačí vám k tomu aplikácia vo vašom smartfóne.

© energia.sk

Foto: Východoslovenská distribučná, a.s.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.