Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
URSO tabuľa - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: TASR/Martin Turanovič
8. februára 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Pri medzinárodnej spolupráci má ÚRSO značné medzery

Na konferenciách venovaných energetike často zaznieva kritika, že slovenský regulačný úrad sa im napriek pozvaniu či dokonca potvrdeniu účasti vyhýba. O nič lepšie to nevyzerá s jeho spoluprácou na európskej úrovni.

Spolupráca ÚRSO s regulačnými orgánmi členských štátov EÚ aj s agentúrou ACER je pritom zakotvená v zákone o regulácii. Spomína sa aj v aktuálne platnej regulačnej politike. S kým a ako sa slovenský regulátor v skutočnosti radí, zdieľa svoje a získava nové skúsenosti? Napriek oficiálnym deklaráciám sa zdá, že prednosť majú iné partnerstvá.

ERRA

Doterajšia prax aj návrh budúcej regulačnej politiky pre obdobie 2017-2021 jasne hovoria, že prioritou je Regionálna asociácia energetických regulátorov (ERRA). ÚRSO v nej chce pokračovať, pretože podľa návrhu novej politiky „vytvorený rámec spolupráce v rámci tejto organizácie je na kvalitnej a intenzívnej úrovni“.

Hovorca ÚRSO Miroslav Lupták pre náš portál potvrdil, že v minulom roku sa zástupcovia slovenského regulačného úradu zúčastnili na štyroch stretnutiach pracovných výborov v ERRA. Podľa kalendára organizácie to znamená plnú účasť na jej oficiálnych podujatiach. Veľkú časť aktivít tejto asociácie však tvoria tréningové kurzy a workshopy, pričom medzi zverejňovanými údajmi o ich účastníkoch zástupcovia ÚRSO chýbajú.

Medzi členmi ERRA so sídlom v Budapešti je len 9 krajín Európskej únie, všetky so socialistickou minulosťou. Ďalšími členmi sú predovšetkým balkánske štáty, Rusko, USA, kaukazské a stredoázijské štáty, niektoré štáty arabského polostrova či africké krajiny. V októbri tohto roka bude ÚRSO v Bratislave hostiť 15. výročnú konferenciu ERRA venovanú energetickým investíciám a regulácii.

CEER – exit

V rámci Európskej únie existujú dve základné združenia národných energetických regulátorov. CEER je dobrovoľné združenie európskych regulátorov, ktoré vzniklo ešte v roku 2000. Medzi jeho 33 členmi/pozorovateľmi sú všetky členské štáty EÚ – okrem Slovenska.

Una Shortall, aktuálna šéfka sekretariátu CEER, nám potvrdila, že slovenský regulátor nie je ich členom od minulého roku. „Šlo o ich vlastné rozhodnutie, nedostali sme žiadne odôvodnenie,“ uviedla.

„Úrad nevidel v členstve v tomto združení žiadny prínos,“ vysvetlil nám hovorca ÚRSO.

Úrad sa stal právoplatným členom tejto asociácie po vstupe Slovenska do EÚ a odkaz na CEER aj po viac než roku stále figuruje na webstránke ÚRSO.

ACER – dve zasadnutia

Základným poradným orgánom Európskej komisie v oblasti energetickej legislatívy a kľúčovým prvkom fungovania spoločných trhov s elektrickou energiou a plynom je Agentúra pre spoluprácu energetických regulátorov (ACER). Sídli v Ľubľane a zriadená bola na základe 3. liberalizačného balíka z roku 2009.

Podľa návrhu budúcej regulačnej politiky plánuje ÚRSO spolupracovať s ACER na implementácii tretieho balíka z roku 2009, vrátane naň nadväzujúcich nariadení, ako aj na zavádzaní nariadenia o transparentnosti veľkoobchodného trhu s energiami (REMIT). Ukazuje sa, že slovenský regulátor má na pôde tejto inštitúcie čo dobiehať. Počas jej fungovania sa zástupca ÚRSO zúčastnil len dvoch zasadnutí Rady regulátorov, v ktorom sú zastúpení šéfovia národných regulačných úradov, a to 17. júna 2013 a 16. septembra 2015 a žiadneho zasadnutia jednotlivých pracovných skupín.

Pritom podľa špeciálnej správy Európskeho dvora audítorov sa len v čase od januára 2013 do mája 2015 uskutočnilo spolu 22 stretnutí Rady regulátorov a 93 stretnutí pracovných skupín zameraných na elektrinu, plyn, implementáciu a monitoring alebo na integráciu trhu a transparentnosť. (viď tabuľka).

„Môžeme potvrdiť, že od júna 2015 sa ÚRSO zúčastnilo 2 zo 7 elektronických procedúr, čo je nástroj Rady regulátorov ako poskytnúť svoj formálny názor k dokumentom mimo bežných mesačných stretnutí Rady,“ doplnil pre náš portál David Merino z tlačového a komunikačného oddelenia ACERu.

V4 a twinning

Úrad chce naďalej rozvíjať viac než tri roky trvajúcu koordináciu s regulačnými orgánmi krajín Vyšehradskej štvorky. Na pravidelných stretnutiach vedúci predstavitelia úradov z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska diskutujú o spoločných postupoch v širokej škále otázok, predovšetkým na pozadí vývoja európskej energetickej politiky. Začiatkom decembra 2015 napríklad dohodli prípravu spoločnej analýzy o deregulácii cien energie a hovorili aj o projektoch spoločného záujmu v oblasti plynárenstva.

Svoje skúsenosti predstavitelia ÚRSO zdieľajú aj bilaterálne. Po twinningovom projekte so Srbskom (2011 – 2013) tiež od vlaňajšej jesene aktuálne radia ukrajinskému regulátorovi v procese reformy trhu s elektrinou.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.