Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tankovanie paliva-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
25. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Záujem českých motoristov o biopalivá rastie. Kvôli daniam

Šoféri v Česku prišli na to, ako ušetriť na tankovaní pohonných hmôt. Mnohí tankujú čisté biopalivo – metylester repkového oleja namiesto nafty alebo liehové palivo E 85 ako náhrada benzínu. Na jednom litri tak ušetria až 6 Kč (0,24 eura), najmä pre oslobodenie koncentrovaných biopalív od spotrebnej dane.

Hrozí poškodenie motora a požiar

Problémom však je, že šoféri tankujú biopalivo neraz i do áut, ktoré nie sú na jeho spaľovanie prispôsobené. Riskujú tak poškodenie motora – napr. spaľovaním paliva E 85 môže zhorieť katalyzátor, prípadne i celý motor, upozorňuje expert Miloš Pokorný. V motoroch s priamym vstrekovaním môžu zhorieť alebo sa zalepiť vstrekovacie trysky.

Pumpári „odporúčajú“ tankovať 1:1

Pumpári niekedy radia šoférom, aby do nádrže miešali klasický natural 95 s palivom E 85 v pomere 1:1, ktoré obsahuje 85 % liehu. Liehovary v súvislosti so štátnou podporou výroby biopalív vybudovali kapacity na produkciu státisícov hektolitrov E 85. Ten sa už v Česku predáva na 70 čerpacích staniciach.

V Česku sa tak v prvom polroku medziročne znížila spotreba nafty o viac ako 6 % a dopyt po benzíne klesol skoro o 10,5 %. V septembri o tom informoval Český štatistický úrad. Je to najväčší prepad v predaji štandardných motorových palív od roku 2003.

Dôsledok daňovej politiky

Dôvodom pre zvýšený záujem motoristov o čisté biopalivá spôsobuje vidina cenovej úspory, ktorá je dôsledkom nastavenia daňového systému. Zatiaľ čo koncentrované biopalivá sú od spotrebnej dane oslobodené, zaťaženie klasického benzínu a nafty sa zvýšilo.

Zvýšením spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty na klasické pohonné látky si český rozpočet nepomohol. Liter nafty zdražel o viac ako jednu českú korunu a je najdrahší zo všetkých okolitých štátov. Kto z dopravcov nemusí, vrátane domáci firiem, netankuje v ČR. České dopravné firmy uvádzajú, že štvrtina až tretina z nich čerpá palivo v zahraničí, informoval český denník Hospodářské noviny.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.