Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26075.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.folio.com
25. januára 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Viac, ako minulý rok: Firma SEPS plánuje preinvestovať 83 mil. eur

„Objemovo najvýznamnejšou investičnou akciou v tomto roku bude realizácia prác na súbore stavieb Transformácia 400/110 kV Bystričany,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk vedúci odboru komunikácie SEPS Norbert Deák. Projekt, na ktorý chce SEPS vynaložiť 20 miliónov eur, zahrňuje vybudovanie novej 400 kilovoltovej rozvodne v elektrickej stanici Bystričany, vybudovanie nových dvoch 400 kilovoltových vedení pre pripojenie novej rozvodne v Bystričanoch do rozvodní v Hornej Ždani a Križovanoch a nevyhnutné rozšírenie týchto rozvodní pre umožnenie pripojenia nových dvoch 400 kilovoltových vedení. „Súbor stavieb bude z veľkej časti financovaný z prostriedkov Medzinárodného fondu na podporu odstavenia JE V1 Bohunice (BIDSF),“ dodal Deák s tým, že realizáciou spomínanej investície sa má zvýšiť bezpečnosť a spoľahlivosť prenosu elektriny na Slovensku.

Na východnom Slovensku plánuje SEPS pokračovať v realizácii významnej investičnej akcie Výmena transformátorov T401, T402 a diaľkové riadenie v elektrickej stanici Spišská Nová Ves. Na túto investičnú akciu plánuje prevádzkovateľ prenosovej sústavy vynaložiť 10 miliónov eur. Investícia má byť ukončená v tomto roku výmenou transformátora T401. „Elektrická stanica Spišská Nová Ves tak prejde do bezobslužného režimu prevádzky s diaľkovým riadením z elektroenergetického dispečingu v Žiline za súčasného zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti transformácie elektrickej energie aj v tejto uzlovej oblasti východného Slovenska,“ spresnil Deák.

V tomto roku budú podľa neho pokračovať aj práce na prechode elektrickej stanice Podunajské Biskupice na rozvodňu nového typu, kde sa plánuje preinvestovať vyše 9 miliónov eur. „Cieľom tejto investície je rekonštrukcia rozvodne a jej prebudovanie na modernú, bezobslužnú, diaľkovo riadenú prevádzku. Okrem toho, že sa tým zabezpečí trvalo udržateľná spoľahlivá a bezpečná prevádzka transformácie 400/110 kV v elektrickej stanici Podunajské Biskupice pre prislúchajúce 110 kilovoltové uzlové oblasti Podunajské Biskupice – Stupava a Podunajské Biskupice – Gabčíkovo,“ dodal Deák.

Spoločnosť SEPS očakáva od tejto investície zabezpečenie spoľahlivého zásobovania Bratislavy a jej okolia elektrinou pri predpokladanom rastúcom zaťažení. „Toto koncepčné riešenie v budúcnosti umožní aj predpokladané budúce rozšírenie 400 kilovoltovej rozvodne pre potreby zdvojenia existujúcich vedení v smere na Gabčíkovo, Križovany a Stupavu a pre pripojenie prípadných nových užívateľov do prenosovej sústavy,“ konštatoval Deák. V minulom roku boli objemovo najvýznamnejšie investičné akcie Prechod 400 kilovoltovej rozvodne v Podunajských Biskupiciach na rozvodňu nového typu s celkovým čerpaním v roku 2018 vo výške 18,5 milióna eur a Výmena transformátorov T401, T402 a diaľkové riadenie v elektrickej stanici Spišská Nová Ves s celkovým čerpaním v roku 2018 vo výške 9,5 milióna eur.

„Ďalšou významnou investičnou akciou v minulom roku boli práce na inovácii riadiaceho a informačného systému (RIS) Slovenského elektroenergetického dispečingu v Žiline. Táto investícia sa týka dispečerského riadenia energetiky, záložného dispečerského centra v Bratislave a dispečerského tréningového simulátora. Počas výmeny týchto riadiacich systémov je potrebné, aby dispečing plynulo prešiel na nový RIS, ktorý musí spĺňať aj európske legislatívne požiadavky,“ uzavrel Deák.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.