Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
narodny energeticky klaster NEC
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračný záber zo zakladajúceho stretnutia NEC na konferencii Energofutura 2011 v Bratislave. Foto: energia.sk
11. novembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Včera vznikol Národný energetický klaster

Základnou ambíciou Národného energetického klastra (NEC) je rozvíjať energetickú politiku v kombinácii s podnikateľským prostredím. „Chceme rozvíjať a brániť záujmy spoločností, ktoré sa pohybujú v energetickom sektore na Slovensku,“ uviedol včera predseda prípravného výboru Národného energetického klastra Tomáš Novotný.

Po splnení všetkých zákonných náležitostí bude klaster plnohodnotne fungovať od začiatku roka 2012. Jeho činnosť má byť založená na troch zložkách: energetike, ekológii a ekonómii. Podľa Jozefa Mižáka (Energy Gas) by mal energetický klaster slúžiť aj ako fórum pre zhromažďovanie nových ideí, ktorým sa doteraz nedarilo presadiť sa v praxi.

Medzi nosné aktivity NEC budú podľa Novotného v krátkodobom horizonte patriť zaradenie klastra do Národného referenčného rámca ako aj vytvorenie uceleného dokumentu, ktorý by mapoval záujmy jeho členov.

Pre zaradenie klastra no Národného referenčného rámca je potrebné rozšíriť členskú základňu na úroveň tak, aby 30 % členov tvorili obce a samosprávne celky. V takom prípade by NEC od januára 2012 získal štatút organizácie, ktorá môže oficiálne zastávať názory všetkých členov a následne ich tlmočiť štátnej správe.

Zakladajúcimi členmi národného klastra je sedem subjektov. Národný klaster má ambíciu stať sa jednotným hlasom všetkých producentov energií, pripomenul Novotný. Do zvolania prvého zhromaždenia sa preto bude členská základňa rozširovať.

Ako dodal Novotný, cieľom je zjednotiť všetky skupiny subjektov, či už ide o dodávateľov, distribútorov alebo investorov, ktorí pôsobia naprieč energetickým spektrom. Od firiem podnikajúcich vo fotovoltaike, biomase, hydroenergii, či v oblasti iných energetických technológií. Ich záujmy by mal súhrne reflektovať pripravovaný dokument, ktorý bude niesť názov „Podnikateľský energetický rámec“. 

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.