Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Burza trh cisla
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Lyfetime (licencia Creative Commons)
13. apríla 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA: Zemný plyn je najlacnejší za viac ako 10 rokov

K prepadu ceny plynu pod psychologicky dôležitú hranicu dvoch dolárov podľa expertov prispela teplejšia zima v Severnej Amerike, hlavnou príčinou je ale rast zásob. Tie sa dostali na nový rekord, čo je z veľkej časti zásluha narastajúcej ťažby plynu z bridlíc.

„Mali sme najteplejší marec v histórii,“ poznamenal viceprezident finančnej spoločnosti INTL Hencorp Futures Tom Saal. Existujú vraj dokonca obavy, že pre ďalší rast zásob už nebude priestor.

Len od začiatku tohto roka cena zemného plynu v USA klesla asi o 33 %. Z prepadu cien získavajú spotrebitelia – hlavne domácnosti. Pokles cien je ale dobrá správa aj pre majiteľov firiem. Nízke ceny už ale začínajú zvyšovať dopyt a zrejme je len otázkou času, kedy sa trhová cena bude opäť zvyšovať.

Cena zemného plynu zostala pod dvoma doláre aj na začiatku včerajšieho obchodovania. Neskôr sa ale pokles zastavil a cena sa naopak otočila a začala rásť. rast za zastavil na 2,06 USD/mmBtu. Proti predchádzajúcemu záveru to bol nárast asi o 4 %.

Väčšina analytikov v posledných dňoch znížila výhľad ceny plynu na tento rok, odhady sa najčastejšie pohybujú od dvoch do troch dolárov. Ešte v januárovej ankete, ktorú medzi analytikmi robila agentúra Reuters, priemer na tento rok vychádzal na zhruba 3,30 USD/mmBtu.

„Očakávame, že tento rok v lete sa bude cena pohybovať okolo dvoch dolárov, ak nebude veľmi horúco,“ predpovedá riaditeľ ťažobnej spoločnosti Southwestern Energy Steve Mueller. Na severovýchode USA a v oblasti Stredozápadu, čo sú kľúčové spotrebiteľské trhy pre zemný plyn, sa teraz teploty pohybujú okolo normálu.

Analytici Goldman Sachs predpokladajú, že cena plynu sa pod dvoma dolármi dlho neudrží. Budúci rok podľa nich razantne vzrastie a dostane sa až na štyri doláre. To by znamenal rast o 100 % v porovnaní so súčasnými hodnotami. Vystúpiť by mohli až k 6 USD za mmBtu.

V tomto roku ale cena plynu podľa Goldman Sachs asi nevzrastie viac ako na 2,30 USD/mmBtu. Až do októbra sa podľa nich bude pravdepodobne pohybovať v pásme od 2,00 do 2,50 USD/mmBtu.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.