Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ilustračné foto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nissan
6. marca 2019 ElektromobilitaNabíjacie stanice na elektromobily od Energia.skSITA

Nové laboratórium v Košiciach ukázalo slabé miesta pri nabíjaní elektroáut nižšej triedy

Laboratórium nadväzuje na už existujúce laboratórium HybridLab. To simuluje podmienky v inteligentnej domácnosti a slúži na testovanie hybridných fotovoltických systémov. „Vzájomné technologické väzby týchto laboratórií umožňujú analýzu vplyvov nových technológií domácností na distribučnú sústavu,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk špecialista stratégie sústavy vo VSD Jozef Potoček.

Spoločnosť VSD zrealizovala od spustenia laboratória Smart Industry Lab viacero meraní na nabíjacej stanici elektromobilov, ktorá je integrálnou súčasťou laboratória.

„Po analýzach výsledkov meraní je zrejmé, že nabíjaním elektromobilov predovšetkým nižšej strednej triedy je záťaž distribučnej sústavy značne nesymetrická. To môže v niektorých miestach distribučnej sústavy v budúcnosti viesť k prekročeniu povolených hodnôt kvality elektriny dodávanej zákazníkom. Negatívne pôsobenie nesymetrickej záťaže na distribučnú sústavu je omnoho intenzívnejšie ako pôsobenie symetrickej záťaže. Zjednodušene povedané, ak by nabíjanie elektromobilov bolo výhradne symetrické, bolo by možné do sústavy pripojiť päťkrát viac nabíjacích staníc rovnakého výkonu,“ uzavrel Potoček.

Smart Industry Lab je určené nielen pre potreby VSD, ale slúži na edukačné, experimentálne a výskumné účely. Laboratórium modeluje sústavu nízkeho napätia, do ktorej je pripojené najväčšie množstvo zákazníkov VSD. „Slúži na testovanie spätných vplyvov zariadení, ktoré sú do distribučnej sústavy pripájané buď samotným prevádzkovateľom alebo jej zákazníkmi, a to tak odberateľmi ako aj výrobcami, alebo ich kombináciou,“ doplnil Potoček s tým, že Smart Industry Lab umožňuje skúmať ich dopad na sústavu a súčasne umožňuje pre tento účel využívať rôzne meradlá a analyzátory.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.