Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gwynt a Mor - RWE
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: RWE
30. júna 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Druhý najväčší veterný park na svete je už v prevádzke

Veterný park Gwynt y Môr sa rozprestiera na ploche 80 kilometrov štvorcových. Foto: RWE

Od myšlienky až po výrobu elektriny vo veternom parku v severnom Walese uplynulo 12 rokov. Projekt spočiatku čelil tvrdému odporu aktivistov i lokálnych politikov, ktorí sa obávali vizuálneho dopadu na krajinu či vplyvu na turizmus. Konečný súhlas od britských úradov dostala elektráreň až v roku 2012.

Veterný park s inštalovaným výkonom 576 MW každoročne vyrobí dostatok zelenej elektriny pre približne 400-tisíc britských domácností. V projekte, ktorého hodnota je 2 miliardy libier, je väčšinovým akcionárom RWE, zvyšok patrí koncernu Stadtwerke München a spoločnosti Siemens.

Gigantická veterná elektráreň Gwynt y Môr symbolizuje nové stratégiu skupiny RWE. „Vďaka našim novým veterným elektrárňam Nordsee Ost a Gwynt y Môr sa staneme tretím najväčším hráčom vo výrobe elektriny na mori na európskom trhu,” uviedol šéf nemeckého gigantu Peter Terium. V posledných rokoch stagnujúci koncern plánuje do roku 2017 investovať v oblasti obnoviteľných zdrojov vyše jednu miliardu eur, pričom väčšinu práve do veternej energie.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.