Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Čína - autá
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Ian Sane (licencia Creative Commons)
11. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Čína možno siahne po štátnych palivových rezervách

Prerušovanie dodávok elektrickej energie v Číne spôsobilo v krajine palivovú krízu. Štátne rafinérie veria, že nedostatok nafty na čerpacích staniciach sa podarí zmierniť už do konca mesiaca. Koncerny prijali súbor niekoľkých proti krízových opatrení.

Naftová kríza dôsledkom vládnych opatrení 

Nedostatok nafty v Číne spôsobili administratívne opatrenia s cieľom znížiť spotrebu elektrickej energie v krajine. Výsledkom vládnych krokov na zvýšenie energetickej efektívnosti sa stal ich presný opak. Podniky začali vo veľkom nakupovať naftové generátory, aby si elektrinu vyrobili sami. To zvýšilo dopyt po nafte na rekordnú úroveň.

Čínske ropné koncerny prijali niekoľko opatrení pre nápravu súčasného stavu. Sinopec a PetroChina plánujú tento mesiac zvýšiť produkciu na rekordnú úroveň. Unipec prvýkrát po dvoch rokoch nakúpil približne 80.000 ton nafty s dodávkou na konci novembra. Firmy tiež obmedzia vývoz motorovej nafty na zahraničné trhy a odložia plánovanú pravidelnú údržbu.

Využitie štátnych rezerv jednou z možností

Využitie štátnych palivových rezerv v Číne stále nie je vylúčené. „Skúmame túto možnosť. Zatiaľ sme ju nevyužili, ale ak nebude možné situáciu inak riešiť, využijeme ju,“ povedal zástupca jednej z čínskych rafinérií.

Čína má vraj dostatočné množstvo štátnych rezerv pohonných látok. Ich presný objem nie je známy, je predmetom štátneho tajomstva. Podľa predstaviteľov ropného priemyslu sa ich objem od roku 2009 výrazne zvýšil.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.