Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
15. mája 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Česká plynárenská únia: Bridlicový plyn by mohol pokryť až desatinu našej spotreby

„České ložiská plynu stoja za overenie. Energetická koncepcia sa odkazuje na maximálnu dovoznú nezávislosť a tento plyn by mohol v budúcnosti znížiť našu závislosť na Rusku,” uviedol prezident ČPU Oldřich Petržilka. Plyn z bridlíc sa už vo veľkom ťaží v Spojených štátoch, čo zvyšuje energetickú sebestačnosť USA. Uvoľňujú sa tým tiež zásoby plynu pre Európu a znižuje sa cena komodity na svetových trhoch.

Náklady na ťažbu bridlicového plynu v Európe by zrejme boli väčšie než pri plyne konvenčnom. Zatiaľ ale v tomto smere nemá Európa dostatok skúseností.

Ekologická záťaž pri dobývaní bridlicového plynu je podľa ČPU až dvanásťkrát nižšia než pri ťažne uhlia. „Porovnávať ťažbu bridlicového plynu s ťažbou uhlia sa vôbec nedá. Je to jeden z najčistejších spôsobov dobývania nerastných surovín, ktorý sa v praxi nelíši od klasickej ťažby ropy a plynu,” uviedol Stanislav Benada, expert v oboroch ložiskovej geológie, vrtného a seizmického prieskumu a ťažby plynu a ropy.

Ťažba bridlicového plynu mala doteraz podľa Benadu minimálny negatívny vplyv na životné prostredie. „V podstate to boli udalosti, ktoré sa dejú aj pri konvenčnej ťažbe plynu i ropy. Nebezpečnosť používaných chemikálií je preceňovaná  a sú považované za oveľa väčšiu hrozbu, než tomu v skutočnosti je. V 40.000 vrtoch, ktoré fungujú i v USA, nebol nikdy a nikde potvrdený ich únik do podzemných vôd,” dodal Benada.

Podľa ministra životného prostredia nie je na ťažbu bridlicového plynu česká legislatíva pripravená. Minister preto chce na nasledujúce zhruba dva roky zablokovať žiadosti ťažiarov, ktorí v Česku chcú skúmať potenciálne náleziská. „Štát by nemal vyhlasovať moratórium a mal by prieskum ložísk  podporiť, zadarmo by sa tak mohol dozvedieť, či vôbec nejaké nálezisko pod zemou máme,” podotkol Petržilka.

Nadnárodné firmy chcú ťažiť plyn z bridlíc na mnohých miestach v Česku, hovorí sa o lokalitách až v piatich krajinách. Pri tzv. hydraulickom štiepení uskutočnia ťažiari až niekoľko kilometrov hlboký vrt, do ktorého sa pod tlakom vháňa voda s pieskom a chemickými prísadami. Z vrtu sa potom čerpá unikajúci bridlicový plyn.

Starostovia z dotknutých oblastí sa však obávajú zhoršenej kvality pitnej vody a ďalších dôsledkov na životné prostredie. Občania proti prieskumu ťažby protestovali a spisovali petície napríklad na Berounsku, Náchodsku a Trutnovsku.

Podľa odborníkov by v Európe mohlo byť pod zemou okolo 7 biliónov kubických metrov bridlicového plynu. Veľká časť z toho by mala byť v Poľsku. „Na európskom trhu pôsobí len niekoľko málo spoločností, ktoré majú potrebné technológie pre štiepenie a tak ťažba v Európe by nemusela byť v súčasnej dobe rentabilná,” upozornil Benada. Ak bude bridlicový plyn v Európe drahší než ruský zemný plyn, zákazník bude podľa Petržilky vždy voliť ten lacnejší.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.