Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
€bankovky - Európska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
21. augusta 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Zvyšok ceny pri inštalácii OZE môže domácnosti preplatiť aj dodávateľ

K prvým dotáciám z eurofondov pre malé inštalácie využívajúce obnoviteľné zdroje na výrobu elektriny či tepla (tzv. program Zelená domácnostiam) by sa mohli domácnosti dostať už o niekoľko týždňov. Dotácie prinesú rozvoj trhu s malými OZE zariadeniami, ktorý v posledných rokoch skôr stagnoval, a prispejú k vyššej konkurencii medzi firmami.

Záujemcovia si budú vyberať vhodné zariadenia, porovnávať cenu, kvalitu i dodacie podmienky zhotoviteľov. Poukážka ale pokryje len časť nákladov, podľa predpokladov by malo ísť o tretinu až polovicu konečnej sumy na faktúre. Zvyšok bude hradiť domácnosť.

Pomocnou rukou pre tých, ktorí by si radi zariadenie nainštalovali, avšak nemajú k dispozícii zvyšnú sumu, alebo sa necítia na súvisiace administratívne úkony, môžu byť energetické služby. Na novú situáciu na trhu s OZE už začali reagovať aj dodávatelia energií a rozširujú svoje portfólio služieb.

Doplatenie ceny cez dodávateľa

„Ide o celkom komplikovaný postup a  podmienky čerpania prostriedkov dávajú možnosť získať dotáciu len do výšky jednej polovice celkových nákladov,“ poznamenal generálny riaditeľ spoločnosti Magna Energia Martin Ondko, ktorá svojim zákazníkom ponúka nové riešenie.

„V energii z obnoviteľných zdrojoch vidíme budúcnosť a vnímame potenciál jej ďalšieho rozvoja, preto sme sa rozhodli urobiť ďalší krok v tomto smere,“ uviedol Ondko. „Napokon, už v minulom roku sme zabezpečili, aby všetci naši zákazníci z radov domácnosti mohli odoberať elektrinu vyrobenú výlučne z tuzemských OZE. Zmluvne takto máme pokryté dodávky v tomto aj v budúcom roku.“

Ich odborníci posúdia najvhodnejšiu kombináciu zariadení pre konkrétny dom, prepočítajú predpokladanú úsporu, pripravia finančný model pre splácanie zostatku sumy, vypracujú žiadosť o získanie podpory a doplatia zostatok konečnej ceny. Ide o tzv. model energetickej služby, ktorú zákazník spláca postupne z ušetrenej energie.

Využiť to bude možné na všetky dotované zariadenia a ich kombináciu, napr. tepelné čerpadlo + fotovoltické panely, vrátane zásobníkov tepla i akumulátorov vyrobenej elektriny. Tie môžu významne prispieť k energetickej sebestačnom domácnosti.

Domy i bytovky

Pilotná fáza rozbiehajúceho sa programu poukážok disponuje rozpočtom 45 mil. eur. Do konca roka 2020 je však na účely podpory využitia OZE v domácnostiach vyčlenených až 115 mil. eur. Financie budú môcť využiť domácnosti vo všetkých krajoch vrátane bratislavského, kde je však výška celkovej alokácie obmedzená na 2,3 mil. eur.

Bytové domy sa budú môcť uchádzať len o dotáciu na slnečné kolektory a kotle na biomasu. Rodinné domy okrem toho aj na tepelné čerpadlá a tiež fotovoltické panely a veterné turbíny s  výkonom do 10 kW.

Riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Svetlana Gavorová na včerajšej tlačovej konferencii potvrdila, že agentúra už obdržala prvé žiadosti o registráciu zariadení, na ktoré bude možné si uplatniť poukážku. Dodávku i inštaláciu solárnych panelov a kolektorov, kotlov na biomasu či tepelných čerpadiel môžu vykonať len odborne spôsobilé osoby. Tých je dnes na Slovensku viac než tisíc.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.