Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
smart grid - factsheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Ian Muttoo (licencia Creative Commons)
7. mája 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Zvýšené objemy elektriny z Nemecka trápia aj Slovenske elektrárne

„Ak by sme sa dostali do situácie, že vyrobenú elektrinu nebudeme môcť spotrebovať na Slovensku a z dôvodu preťaženia siete ani vyviesť do zahraničia, v tomto prípade budeme musieť zregulovať naše výrobné zdroje. Tie automaticky nebudú poskytovať podporné služby, čím sa zníži aj bezpečnosť prenosovej sústavy. Ovplyvní to naše obchodné možnosti, ekonomiku Slovenska a prejavilo by sa to aj na cenách elektriny,“ uviedol pre podnikový mesačník manažér riadenia trhu Slovenských elektrární Róbert Zelenay.

Slovenské elektrárne si uvedomujú, že vyriešiť situáciu s nadmernými tokmi elektriny z Nemecka musia predovšetkým prevádzkovatelia prenosových sústav. „My môžeme prispieť tým, že popri intenzívnej komunikácii a spolupráci s operátorom budeme na fórach poukazovať na tento jav,“ konštatoval Zelenay, podľa ktorého nie je súčasná situácia kritická, ale v prípade pokračujúceho zaťažovania siete a zvyšovania objemov elektriny by mohla byť.

Problémy na prenosových sústavách spôsobuje zvýšený prenos elektriny vyrobenej v nemeckých veterných elektrárňach. Nemecko zvýšilo výrobu elektriny z veterných elektrární na severe potom, čo sa rozhodlo pre odstavenie niektorých jadrových elektrární po katastrofe v Japonsku. Keďže medzi severom a juhom Nemecka, kde sa odstavili jadrové elektrárne, nie je dostatočný počet vedení, respektíve potrebná prenosová kapacita pre extrémne prípady vysokej výroby veterných parkov, elektrina vyrábaná z obnoviteľných zdrojov, tak tečie paralelne cez susediace sústavy Poľska, Čiech a aj Slovenska.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. v posledných mesiacoch zaznamenala v elektrizačných sústavách opakovane kritické situácie spôsobené najmä prietokmi elektriny, ktorá je vyrábaná na severe Nemecka. Problémy v elektrizačných prenosových sieťach by mohlo okrem iného vyriešiť rozdelenie aktuálnej nemecko-rakúskej obchodnej zóny. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovali prevádzkovatelia prenosových sietí na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a v Maďarsku.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.