Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
kopa kni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ shutterhacks (licencia Creative Commons)
9. februára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Zmeny vo fungovaní ÚRSO nenastanú. Novela zákona parlamentom neprešla

Novela zákona o ÚRSO, ktorou mali vzniknúť dva nové orgány a to Regulačná rada a Regulačná komisia, parlamentom neprešla. Návrh predložil v januári poslanec Ĺudovít Jurčík (SaS). Zámer kritizovali počas niekoľko hodinovej rozpravy aj jeho koaliční kolegovia. „Zákon o energetike je príliš kľúčový na to, aby sme ho robili na kolene,“ podotkol poslanec Stanislav Janiš (SDKÚ-DS).

Ku kritike sa pridal aj opozičný poslanec a exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). Ten nesúhlasil s návrhom, aby členov Regulačnej komisie mohli priamo menovať vládni ministri. Táto komisia mala byť totiž primárne zodpovedná za výkon pôsobnosti úradu, a tak zodpovedať aj za regulačné výmery.

„Keď vláda menuje, vláda aj odvoláva, to znamená, keď Regulačná komisia nebude spĺňať predstavy vlády, no tak ich jednoducho vláda odstaví a nanominuje si tam nových ľudí, čiže politicky sú zavesení na klinci predsedníčky vlády, respektíve vláde a súčasnej vládnej koalícii,“ vysvetlil svoje výhrady Jahnátek.

Podľa návrhu novely zákona mala trojčlenná Regulačná komisia nahradiť funkciu predsedu ÚRSO, ktorý aktuálne nie je menovaný. Členov Regulačnej komisie mala menovať vláda SR.  Regulačná rada mala mať podľa návrhu novely zákona 13 členov, ktorých menuje NR SR na 6 rokov

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.