Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Žilinská teplárenská plánuje za minulý rok stratu 1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.zilina-gallery.sk
29. januára 2019 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Žilinská teplárenská plánuje za minulý rok stratu 1,5 milióna eur

Ako uviedol manažér útvaru plánovania a ekonomiky Dušan Bačík, plánované výnosy na tento rok sú v objeme 33 miliónov eur. Pri predpokladaných nákladoch vo výške 35 miliónov eur by mala žilinská tepláreň aj v tomto roku dosiahnuť stratu v objeme dva milióny eur. V minulom roku nerealizoval štátny teplárenský podnik žiadnu významnú investíciu. Investičné prostriedky smerovali iba na opravy na zabezpečenie bezpečnej prevádzky zdroja ako výmena filtračných hadíc tkaninového filtra odsírenia spalín a opravy elektrostatických odlučovačov tuhých látok.

„V tomto roku budeme realizovať akciu Stavebné úpravy existujúcich rozvodov tepla a zmena média z parného na horúcovodné. Vlani prebiehal výber zhotoviteľa. Celková výška nákladov je do 10 miliónov eur,“ dodal manažér úseku rozvoja, investícií a ekológie Marcel Hrobárik. Investícia bude spolufinancovaná z operačného programu Kvalita životného prostredia v celkovej výške 5,6 milióna eur. „Realizáciou akcie sa zmodernizuje rozvodná sieť a znížia sa straty tepla,“ dodal Hrobárik. 

Jaroslav Ondák tvrdí, že spoločnosť stojí pred neľahkými úlohami, ktoré bude musieť zvládnuť pre to, aby si zachovala svoju konkurencieschopnosť na trhu. „Aj napriek skutočnosti, že máme schválenú upravenú cenu tepla od začiatku tohto roka, je stále jednou z najnižších cien v rámci Slovenskej republiky. Vzhľadom na zložitú ekonomickú situáciu v energetickom sektore bude potrebné, okrem spotreby vlastných a cudzích zdrojov (komerčné úvery), byť naďalej úspešný pri čerpaní nenávratných finančných príspevkov z operačných programov európskych fondov pre financovanie kľúčových investičných projektov, vrátane investícií na zníženie množstva produkovaných emisií CO2,“ konštatoval Ondák.

Vo výhľade ďalších rokov je podľa neho veľkým rizikom pre podnik tlak na udržanie variabilnej zložky ceny tepla pre svojich odberateľov v závislosti na raste cien komodít na trhu, ako sú emisné povolenky, plyn či uhlie. Žilinská teplárenská akciová spoločnosť bola založená Fondom národného majetku SR v decembri 2001. História podniku však siaha až do roku 1955, kedy sa začalo uvažovať o výstavbe tepelného zdroja v Žiline. Hlavným predmetom činnosti spoločnosti je výroba, dodávka a rozvod tepla a elektrickej energie. Jediným akcionárom spoločnosti je štát. Firma zamestnáva v priemere 190 pracovníkov.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.