Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Peter Žiga 15-2-2017- energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Peter Žiga. Foto: energia.sk
15. februára 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Žiga: Štátny holding nemá byť moloch

Koaličná rada včera riešila energetiku. Minister hospodárstva Peter Žiga priniesol návrhy, ktoré sa týkali regulačnej politiky, zákona o strategických podnikoch alebo vytvorenia štátneho holdingu. V prípade holdingu by podľa neho malo ísť o vážneho hráča v energetike. „Vytvorenie energetického holdingu má mať vecný aj obchodný zmysel. Nemal by to byť nejaký nový moloch, ktorý tu vznikne. Mala by to byť moderná flexibilná spoločnosť, ktorá bude zastrešovať energetické podniky na Slovensku,“ povedal a podobu subjektu prirovnal k energetickým skupinám ČEZ, MOL alebo EdF.

Zaváži aj politický faktor

Zatiaľ má ísť stále o pracovný materiál, v hre sú viaceré alternatívy. „Je tam určite aj politický faktor, ktorý bude rozhodovať o tom, ako by to malo vyzerať. Ja si viem určite predstaviť aj alternatívu energetického holdingu a viem si predstaviť aj posilnenie práv ministerstva hospodárstva,“ priznal.

Koaličná rada by mala pokračovať aj za účasti šéfov strán vládnej trojky vo štvrtok. V rovnaký deň bude prebiehať tiež mimoriadna schôdza NRSR za odvolanie premiéra Roberta Fica kvôli vysokým cenám energií. Tá sa mala pôvodne konať včera, ale rokovanie sa preložilo. 

Na koaličnej rade sa malo hovoriť aj o zvýšení štátneho vplyvu v Slovenských elektrárňach. „S EPH máme opciu na nákup 17 % (akcií). Nemám pocit, že v tejto chvíli je tých 17 % voľných. Neboli naplnené odkladacie podmienky, na základe ktorých môže byť tá opcia validná,“ povedal. 

Nový šéf ÚRSO neznámy

O novom predsedovi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa koalícia zatiaľ nedohodla. „Nedostali sme sa k tomu,“ dodal Žiga. „V tejto chvíli mená nie sú podstatné. Podstatné je, akým spôsobom budeme riešiť reguláciu v najbližšom období.“

Zmeny vo fungovaní ÚRSO by ale mali nastať. „Prezentované boli alternatívy ako krížové podpisovanie predsedu a podpredsedu ÚRSO, prípadne rozšírenie regulačného úradu o ďalšieho podpredsedu alebo oddelenie ÚRSO a Regulačnej rady,“ uzavrel.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.