Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Atóm znak žltý - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
27. marca 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Žiga chce rozvíjať čínske investície do slovenského jadra

„Čínu považujeme za strategicky perspektívneho obchodného partnera pre SR,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva v úvode návrhu koncepcie rozvoja hospodárskych vzťahov medzi Slovenskom a Čínskou ľudovou republikou, v ktorej identifikuje príležitosti aj konkrétne okruhy spolupráce. Čínsky trh je podľa vládneho rezortu, ktorému šéfuje Peter Žiga, „veľmi vhodným diverzifikačným cieľom v porovnaní v súčasnosti majoritne zastúpenými obchodnými trhmi západnej proveniencie v štruktúre obchodu SR“.

V texte koncepcie sa hneď niekoľkokrát spomína energetika. Avšak zatiaľ čo Číňania by sa u nás radi sústredili na jadrovú energetiku, v Číne majú slovenské firmy skôr šancu v technológiách súvisiacich s výrobou zelenej elektriny či úsporou energií.

Kapitálová investícia?

V oblasti kapitálových investícií podľa MH SR „pretrváva dlhodobý záujem čínskych firiem o investovanie do verejných projektov s garantovanými výkonmi predovšetkým v oblasti energetiky a infraštruktúry“.

Otvorene sa už hovorí o vstupe čínskej firmy He Steel do košických železiarní. V januári tohto roka mali v Pittsburgu podpísať memorandum o spolupráci s U.S. Steelom.

Energetiku označilo slovenské ministerstvo za dôležité perspektívne odvetvie pre spoluprácu, „kde čínska strana hľadá priestor pre uplatnenie, ale aj majetkovú účasť“.

„To platí aj o spolupráci v jadrovej energetike, kde bolo podpísané memorandum o spolupráci medzi Ministerstvom hospodárstva SR a Čínskou národnou jadrovou spoločnosťou (China National Nuclear Corporation) a Čínskym úradom pre atómovú energiu (China Atomic Energy Authority), ktoré umožní výmenu skúseností v oblasti jadrovej energetiky a rozširovanie spolupráce medzi slovenskými a čínskymi firmami,“ pripomína rezort hospodárstva.

Memorandum bolo podpísané ešte v novembri 2015 a primárne sa týkalo výskumu. CNNC mala mať v danom roku záujem odkúpiť aj väčšinový podiel Enelu v Slovenských elektrárňach. Napokon ho získala skupina EPH. 

Priestor pre ázijskú investíciu by mohol byť v prípade nového jadrového zdroja, o výstavbe ktorého sa stále uvažuje v Bohuniciach.

Vyvážame inovácie

V Číne sa zase šance núkajú slovenským inovátorom, napr. v oblasti vodných zdrojov, úspor energií či redukcie emisií.

Medzi úspešnými projektmi slovenských firiem v Číne sa ministerstvo chváli napríklad firmou Geomodel Solar, ktorá sa vlani premenovala na Solargis. V Číne rozširuje aktivity v oblasti poskytovania dát o slnečnom žiarení, predpovedí softvérových nástrojov a expertných konzultácií pre budovanie, financovanie, sledovanie prevádzky a predikciu výroby slnečných elektrární.

Na svetovom veľtrhu fotovoltiky a slnečnej energetiky SNEC 2012 v Šanghaji spoločnosť získala prestížne ocenenie „Top 10 Highlights“, ktoré ju zaradilo medzi desiatich najinovatívnejších vystavovateľov. Odvtedy firma pôsobí so svojimi databázami a službami na čínskom území. Minulý rok sa spojila s čínskou firmou Igen Tech a spolu rozvíjajú portfólio produktov pod značkou Solarmeteo.

Začiatkom februára sme publikovali rozhovor s výkonným riaditeľom Solargisu Marcelom Šúrim. Ten skritizoval nedostatočnú politickú vôľu, ktorá bráni rozvoju obnoviteľných zdrojov na Slovensku. Zdôraznil, že podpora inovácií a podnikateľského prostredia v našej energetike je slabá, prevláda konzervativizmus a rozvoju moderných technológií sa nevenuje dostatočná pozornosť. Viac sa dočítate tu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.