Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar ruka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Pink Sherbet Photography (licencia Creative Commons)
17. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Zdanením solárnych elektrární príde ČEZ o miliardy českých korún

ČEZ musí v dôsledku novely zákona o OZE rátať s nižšími príjmami v roku 2011. O niekoľko miliárd klesne aj príjem z ČEZ do štátneho rozpočtu. Zisk v tomto roku spadne kvôli nižším cenám elektriny na 47,5 mld. českých korún, na budúci rok v dôsledku solárneho zákona dosiahne len niečo cez 42 miliárd. Nižšie budú aj dividendy.

Český minister financií Miroslav Kalousek si doteraz pokles dividend z ČEZ ani pri nižšom zisku nepripúšťal. „Štát tie peniaze potrebuje na dôchodkovú reformu a likvidáciu starých ekologických škôd, inde ako v ČEZ ich nenájdeme,“ vysvetľoval jeho postoj Eduard Janota, ktorý Kalouskov rezort v dozornej rade ČEZ zastupuje.

Názor zmenil až včera (16.12.). Kalousek sa už zmieril s „miernym poklesom“ dividend z ČEZ. „Viem si predstaviť dividendy pre štát nižšie o jednu až dve miliardy korún,“ povedal HN Kalousek.

Temelín definitívne s ročným odkladom

Dozorná rada ČEZ rokovala aj o novom rozpočte spoločnosti. Témou rokovania sa tak stal aj tender na dostavbu jadrovej elektrárne Temelín. Definitívne sa schválil posun termínov oproti pôvodnému harmonogramu o jeden rok. Podľa šéfa ČEZ Daniela Beneša nie je nutné, aby nové bloky Temelínu začali vyrábať elektrinu skôr ako po roku 2023.

„Kríza stlačila odbyt elektriny. To zmenilo odhad dopytu po roku 2020. Posun sa dotkne ako Temelínu, tak plánu na dostavbu elektrárne Dukovany,“ uzavrel Beneš.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.