Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
2. novembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Záujemcovia o dostavbu Temelínu si od ČEZ-u prevzali potrebnú dokumentáciu

Stavba tretieho a štvrtého bloku Temelína má byť hotová najneskôr v roku 2025. Uchádzači by mali budúci rok podať ponuky a v roku 2013 by sa malo rozhodnúť o víťazovi.

„Dnes robíme významný krok k tomu, aby sme na desiatky rokov dopredu zaistili spoľahlivé dodávky elektriny pre českých zákazníkov. Preto je dostavba jadrovej elektrárne Temelín kľúčovým pilierom stratégie ČEZ,“ uviedol pri slávnostnom odovzdaní dokumentácie generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš.

Dokumenty obsahujú okrem iného obchodné a technické podmienky, ktoré majú byť splnené v rámci realizácie verejného obstarávania. Dokumentácia má približne 6.000 strán, pracovalo na nej viac ako 400 odborníkov vyše troch rokov.

Minister priemyslu a obchodu Martin Kocourek povedal, že Temelín v rozšírenej podobe nahradí v nasledujúcich rokoch dosluhujúce uhoľné elektrárne a bude tiež stabilizačným prvkom v tuzemskej energetickej sústave. „Ak chceme zachovať konkurencieschopnosť Českej republiky a dlhodobo znižovať emisie, bez jadra to nepôjde,“ dodal.

Podľa Beneša musia ponúknuté projekty spĺňať zákonné požiadavky Českej republiky a Európskej únie a tiež medzinárodné bezpečnostné štandardy. „Projekty musia mať licenciu v krajinách svojho pôvodu alebo v niektorej z krajín EÚ,“ dodal Beneš.

Šéf ČEZ pripustil, že by mohlo nastať oneskorenie v procese územného rozhodnutia alebo udelení stavebného povolenia pre elektráreň. Dodal však, že tým samotná dostavba ohrozená nebude.

Po obdržaní ponúk bude nasledovať ich posúdenie a prípadné objasnenie, následne hodnotenie a rokovania o ponukách. Výber dodávateľa a podpis zmluvy je plánovaný na koniec roka 2013.

Pri dostavbe podľa riaditeľa elektrárne Temelín Miloša Štěpanovského vznikne približne 4.000 pracovných miest. Pri odhade zamestnanosti vychádzal zo skúsenosti pri budovaní tretieho bloku fínskej jadrovej elektrárne Olkiluoto. Vo Fínsku pri výstavbe našli prácu predovšetkým stavební robotníci, kvalifikovaní technici a budúci operátori, ale stovky nových pracovných miest vznikli aj v hoteloch, reštauráciách a školách.

Dostavba Temelína by mala byť najväčšou zákazkou v Česku. Jej hodnota sa podľa súčasných odhadov bude pohybovať okolo 200 mld. českých korún, a všetci záujemcovia preto v poslednej dobe zintenzívnili svoje aktivity, ktoré by im mohli pomôcť k víťazstvu v tendri.

Podľa Beneša nemôže byť zo zákona podiel českých firiem na dostavbe podmienkou tendra. V rozhovoroch s uchádzačmi ale ČEZ dal najavo, že významný podiel českých subdodávateľov preferuje.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.