Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
izolacia domu - vnutro
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Vnútorná izolácia domu. Flickr.com/Forest Service (licencia Creative Commons)
10. februára 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Zateplenie starého domu – oplatí sa?

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia nezateplených rodinných domov, bytov a tí, ktorí zvažujú rekonštrukciu.
Vstupná investícia V závislosti od typu izolačného materiálu.
Úspora Až 50 % nákladov na vykurovanie
Miera návratnosti Od 8 rokov a viac v závislosti od použitého materiálu

V súčasnosti sa preto čoraz častejšie hovorí o úspornom bývaní. V domácom rozpočte sú najväčšou položkou práve náklady na vykurovanie. Príčinou vysokej spotreby energie bývajú často nadmerné tepelné straty spôsobené nedostatočnou izoláciou budov.

Na trhu sa objavujú stále nové a moderné technológie, materiály a postupy, ktoré ponúkajú mnoho variantov, ako usporiť energiu na vykurovanie. Nie je preto problém nájsť produkty s vyhovujúcimi parametrami.

Prečo zatepľovať?

„Dodatočné zatepľovanie budov vnímame predovšetkým ako opatrenie, ktorým sa zlepšuje tepelnotechnická kvalita budov na požiadavky súčasnosti,“ tvrdí Anton Novotný, výkonný riaditeľ Združenia pre zatepľovanie budov. Súčasne prispieva k  vnútornej  tepelnej   pohode v budove,   zabraňuje zatekaniu do obvodového  plášťa, do pôvodných  stykov a spojov panelov, znižuje   koróziu výstuže v týchto stykoch a spojoch, znižuje  tepelné namáhanie obvodových a   nosných  stavebných   konštrukcii   a  vytvára  dostatočnú  požiarnu  bezpečnosť obvodových plášťov  budov. A samozrejme prispieva k zníženiu spotreby energie.

Najmä u nezateplených starších domov sú úspory za vykurovanie spôsobené zateplením naozaj vysoké a môžu presiahnuť aj 50 %.

Izolácia starého domu – modelový príklad

Pri rekonštrukcii staršieho rodinného domu by ste v prvom rade mali pomocou energetického auditu zistiť, kam patrí vaša stavba z hľadiska spotreby energie. Určujúcou hodnotou je pritom ročná spotreba energie na meter štvorcový obytnej plochy.

Energetická spotreba domu

Údaj, ktorý hovorí, aké množstvo energie spotrebuje dom pre vykurovanie za jeden rok:

  • teplota úžitkového priestoru udržiavaná na 20 ° C
  • ročný priebeh teplôt zodpovedá dlhodobému priemeru

Aby bolo možné porovnávať energetickú šetrnosť rôzne veľkých stavieb, vyjadruje sa energetická spotreba v kilowatthodinách (kWh) alebo megajouloch (MJ) na jeden m2 úžitkovej plochy domu za jeden rok.

Spotreba energie na vykurovanie = úžitková plocha domu x energetická spotreba (kWh/(m2.rok), resp. v MJ / (m2.rok).

Podľa toho, aká veľká je ročná energetická spotreba domu sa  u nás domy rozdeľujú na stavby z klasických materiálov, energeticky úsporné domy, nízkoenergetické, pasívne, nulové a plusové domy.

V nasledujúcom modelovom príklade porovnáme energetickú bilanciu nezateplenej a zaizolovanej stavby. Budova má nasledujúce parametre:

  • samostatne stojaci rodinný dom, nepodpivničený
  • murovaná nezaizolovaná stavba
  • sedlová strecha, staré drevené okna a dvere
  • podlahová plocha – 130 m2

Rodinný dom patrí do energetickej triedy E, tzn. nehospodárna budova. Množstvo spáleného tepla za vykurovacie obdobie je 60.454 kWh. Náklady na energie pri nezateplenom dome sú 3.446 EUR. Najväčší podiel na spotrebe energie má okrem vykurovania aj ohrev teplej úžitkovej vody.

Dôležitú úlohu pri úspore energií hrá zateplenie vonkajšieho plášťa stavby. Obvodový plášť má veľkú plochu, a preto sa veľkou mierou podieľa na tepelných stratách celého objektu. Pri samostatne stojacom dome preto najväčšie straty vznikajú práve na vonkajších stenách. Pri celkovej ploche vonkajších obvodových múrov domu, čo je 260 m2, je najjednoduchším účinným opatrením dodatočná kontaktná vonkajšia izolácia. Najčastejšie sa realizuje z vrstvy polystyrénu a vonkajšej izolačnej omietky. O úsporách energií potom rozhoduje hrúbka izolačnej vrstvy.

Hrúbka polystyrénu Cena izolácie za m2 vrátane prác Celková cena zateplenia Ročná úspora tepla unikajúceho cez steny Návratnosť investície
8 cm 44 EUR/m2 11.400 EUR 1.118 EUR 10 rokov
12 cm 50 EUR/m2 13.000 EUR 1.247 EUR 10 rokov
20 cm 56 EUR/m2 14.560 EUR 1.374 EUR 11 rokov

* V modelovom príklade je obvodová stena zo 60 cm hrubej tehly pálenej, prvá konštrukcia stropu je 10 cm železobetón a prvá vrstva konštrukcie podlahy je 20 obyčajný hutný betón. Na výpočet porovnania úspory sme zaizolovali okrem stien aj strop a podlahy.

Zateplenie vonkajšieho plášťa domu kontaktnou izoláciou môže priniesť podstatnú úsporu energie, návratnosť investícii je pomerne krátka. Podmienkou efektivity zateplenia je ale ak výmena starých okien za nové s vhodnými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ročnú spotrebu tepla znížite o 15 kWh/m2. Zamedziť by ste mali aj úniku tepla cez dvere.

Ak zateplíte strechu i podlahy, ušetríte ešte viac

Pri zatepľovaní strechy je dôležité vybrať si izoláciu s dostatočnou hrúbkou a vysokou tepelnou kapacitou. Čím je tepelná kapacita izolácie vyššia, tým dlhšie trvá, kým strecha v zime vychladne a kým sa v lete prehreje. Napríklad pokiaľ zateplíte sedlovú strechu domu s plochou 200 m2 s použitím dvadsaťcentimetrovej vrstvy minerálnej vlny dosiahnete úspory približne 13 kWh na m2 a ušetríte tak niekoľko sto eur. Kvalitným zateplením strechy tak môžete ušetriť až 35 % nákladov na vykurovanie. Avšak iba samotné zateplenie strešného plášťa nestačí, v takom prípade návratnosť je dlhá. Zmysel má preto v kombinácii s inými úspornými opatreniami.

Úniku tepla môžete zabrániť aj rekonštrukciou nedokonale zaizolovanej podlahy. Ak zateplíte polystyrénom, celkové náklady realizácie budú 5.400 EUR, no ročne ušetríte až 400 EUR. Energetická bilancia sa zlepší o 15 kWh/m2.

Obráťte sa na odborníka

Každý stavebný výrobok má svoju životnosť a tá môže byť daná i uplatnením výrobku v skladbe stavebnej konštrukcie. Dodatočné zatepľovanie – zhotovovanie ETICS (uvádzané aj ako  kontaktný zatepľovací systém) je skladaný stavebný výrobok, ktorý sa používa ako dodatočná úprava zlepšujúca vlastnosti pôvodnej skladby a predlžujúca jej životnosť. Doklad zhody, ktorý sa na takýto výrobok vydáva  podľa ETAG 004 – metodického predpisu na európske technické osvedčenie  pre kontaktné zatepľovacie systémy preukazujú predlženie životnosti minimálne o 25 rokov, uvádza Anton Novotný z OZ ZPZ.

Po celú dobu musí izolácia svoj účel spĺňať bez akýchkoľvek problémov. Prenechajte preto realizáciu zatepľovania odborníkom, inak sa môže stať, že investícia bude zbytočná a nedosiahnete ani želaný efekt úspor.

Najvyššiu úsporu dosiahnete celkovým zateplením celej stavby – strechy, vonkajších stien, podlahy, dverí a okien. Ak zvolíte vhodné izolačné materiály, energetická spotreba budovy môže klesnúť až pod hranicu 70 kWh/m2 a v našom prípade sa modelový dom z energetickej triedy E  dostane do triedy B – úsporná budova.

Úspora v konečnom dôsledku nakoniec závisí od použitého materiálu, či sa zateplia len steny, alebo aj strecha, čo sa vymenia aj okná a dvere. Čím viac častí domu sa zateplí, tým je úspora vyššia.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.