Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Podzemný zásobník - Foto: Nafta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: EPH
18. októbra 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Zásobník SPP na Morave sa prepojí s plynárenskou sústavou ČR

Mapa zásobníkov plynu v ČR a zoznam ich prevádzkovateľov. Zdroj: SPP Storage

Podzemný zásobník SPP Storage sa nachádza v Juhomoravskom kraji na území obce Dolní Bojanovice. Funguje od roku 1999 a v súčasnosti je prepojený so slovenskou plynárenskou sieťou. V prípade energetickej krízy sa tak SR môže spoliehať na jeho skladovacie kapacity. Podľa rozvojových plánov by sa mohol onedlho premeniť na cezhraničný zásobník. Spoločnosť Net4Gas eviduje žiadosť o pripojenie zásobníku k českej prepravnej sústave.

Predpokladaný dátum sprevádzkovania je rok 2019. Momentálne prebiehajú rokovania o technickom a obchodnom modeli. Samotné pripojenie zásobníka je podmienené podpisom zmluvy o pripojení medzi Net4Gas ako operátorom prepravnej sústavy v ČR a SPP Storage. Z technického hľadiska si pripojenie bude vyžadovať vybudovanie plynovodu s dĺžkou 100 metrov.

Skladovacia kapacita zásobníka predstavuje 6012 GWh resp. 576 miliónov  metrov kubických (m3). Disponuje maximálnym vtlačným výkonom vyše 73 GWh denne, maximálny ťažobný výkon podzemnej štruktúry zase dosahuje  úroveň 94 GWh denne. Režim vtláčania a ťažby vzájomne koordinujú technické dispečingy prevádzkovateľa zásobníka a firmy SPP – distribúcia.

Nová technológia spracovania plynu

Zásobník prešiel počas vlaňajška modernizáciou. Vďaka tomu môže od tohto  roka využívať novú technológiu úpravy plynu, ktorá je založená na princípe adsorpčného sušenia. Jej výhodou z pohľadu prevádzkyschopnosti je vysoká flexibilita. Hlavným realizátorom stavebných prác bola spoločnosť Montpetrol z Česka, ale skúsenosti do projektu odovzdala aj slovenská firma Nafta.

Zrejme aj kvôli spomínanej modernizácii sa zisk SPP Storage za rok 2016 prepadol o pätinu. Kým v roku 2015 bol na úrovni vyše 14,5 milióna eur, v minulom roku sa hospodársky výsledok prepadol na 11,9 milióna eur.

Jediným akcionárom SPP Storage je spoločnosť SPP Infrastructure. Štát v nej drží 51 % akcií prostredníctvom obchodníka SPP. Zvyšnými 49 % disponuje Energetický a průmyslový holding (EPH) spoločne s manažérskou kontrolou.

Slovenské zásobníky sú pred zimou plné

Na území SR poskytujú služby v oblasti skladovania plynu dva subjekty: Nafta a Pozagas. Celková skladovacia kapacita predstavuje 3,77 miliárd m3. Začiatok ťažobnej sezóny sa začína spravidla v novembri. Ako vyplýva z online údajov zverejňovaných na platforme Gas Infrastructure Europe, momentálna naplnenosť zásobníkov v SR tesne pred zimou je takmer 88 %

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.