Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Hospodársky výbor 4-5-2017 - eenrgia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto:energia.sk
5. mája 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Zákon o regulácii pôjde do druhého čítania s úpravami

Na štvrtkovom zasadaní Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti sa diskutovalo o fungovaní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Na programe bolo päť pozmeňovacích návrhov k novele zákona o regulácii. Členovia výboru schválili jeden z nich, ktorý predložil koaličný poslanec Róbert Puci (Smer-SD). Štátny tajomník rezortu hospodárstva Vojtech Ferencz považuje novelu zákona v tejto podobe za funkčnú, ktorá dokáže zabezpečiť, aby „sme predišli tomu, čo nastalo minulú jeseň.“

Minimálne úpravy a spresnenia

Podpredsedov ÚRSO bude podľa novely ministerstva menovať a odvolávať vláda. Novinkou podľa prijatej úpravy Róberta Puciho má byť, že sa tak bude diať na návrh predsedu úradu. Špecifikuje sa tiež platové ohodnotenie podpredsedov úradu, ktorého výška bude vzhľadom na ich požadované kvalifikačné predpoklady rovnaká ako pre členov Regulačnej rady.

Navrhovaná podoba zákona má priniesť účasť Ministerstva hospodárstva na cenových konaniach v elektrine a plyne. Prijatý pozmeňovací návrh ale spresňuje, že rezort bude môcť byť účastníkom celkom šiestich cenových konaní. Pri elektrine sa to okrem prenosu (SEPS) dotkne troch regionálnych distribučných spoločností (ZSD, VSD a SSE-D). Pri plyne sa jedná o prepravu (eustream), ako aj distribúciu (SPP – distribúcia).  „Tu je záujmom štátu vstupovať do konaní, tieto ceny sú rozhodujúce aj pre ďalšie cenové konania,“ dodal predkladateľ Puci.

Poslanec Karol Galek (SaS) v rozprave upozornil, že účasť ministerstva na konaní je sporná. Rezort mal podľa neho možnosť vstupovať do cenových rozhodnutí aj do roku 2012, ale v dôsledku transpozície európskej smernice muselo dôjsť k úprave zákona. „Schválenie takéhoto návrhu, ktorý rozširuje právomocí exekutívy voči úradu, by viedlo k ohrozeniu tejto transpozície.“

Pre ÚRSO pribudne nová úloha. Regulované subjekty majú po novom povinnosť, aby súčasťou návrh ceny bolo aj vyhodnotenie dopadov na jednotlivé skupiny odberateľov. Počas cenového konania ale dochádza k zmenám a cena schválená regulátorom nemusí zohľadňovať pôvodný návrh. „Toto sa stalo aj koncom minulého roka, preto sme zažili tie problémy, ktoré tu boli,“ zdôraznil Puci. Na základe pozmeňovacieho návrhu bude musieť cenové rozhodnutie ÚRSO obsahovať aj vyhodnotenie vplyvu na odberateľov.

Úprava má podľa predkladateľa svoje opodstatnenie aj v nadväznosti na to, že ÚRSO môže začať cenové konanie z vlastného podnetu. V tomto konaní by sa podľa pôvodne navrhovanej úpravy vyhodnotenie dopadov nepredkladalo.

Ján Petrovič a Vojtech Ferencz z Ministerstva hospodárstva SR na rokovaní výboru. Foto: energia.sk

Pozmeňovací návrh má ešte jedno spresnenie. Aby nedošlo k spochybneniu súčasného podpredsedu ÚRSO, ktorým je Miroslav Čelinský, bude sa po prijatí novely považovať za podpredsedu úradu v zmysle nového zákona. Budúci predseda ÚRSO bude mať  lehotu 90 dní, aby si vybral podpredsedov. Vláda potom Čelinského odvolá a vymenuje nových podpredsedov. 

Opozičné pozmeňováky neprešli

Pozmeňovacie návrhy opozície nenašli dostatočnú podporu. Poslanec Karol Galek napríklad žiadal, aby bol ÚRSO povinný zverejňovať cenu hnedého uhlia, ktorá vstupuje do výpočtu regulovanej elektriny vyrobenej vo všeobecnom hospodárskom záujme. Výšku ceny za uhlie si dnes dohadujú Hornonitrianske bane a spoločnosť Slovenské elektrárne bez verejnej kontroly.

Okrem toho Galek ďalej navrhol, aby sa v prípade prirodzených monopolov presnejšie zadefinoval pojem obchodného tajomstva. „Všetci sme dotknutí distribučnými poplatkami. Distribučné spoločnosti majú prirodzený monopol na vymedzenom území. Z tohto dôvodu nevidím dôvod, prečo by tieto subjekty nemali zverejňovať svoje vstupy do cenových konaní,“ poznamenal

O novele Zákona o regulácii v sieťových odvetviach by mali poslanci Národnej rady v druhom čítaní hlasovať na májovej schôdzi. Minister Peter Žiga sa vyjadril, že vláda chce s nomináciami na post budúceho predsedu úradu počkať dovtedy, kým predmetná novela vstúpi do platnosti.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.