Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Miroslav Kulla 2 - RWE
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Autor: energia.sk
18. septembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Zákazníkom nehrozí obmedzenie dodávok plynu zo strany RWE

Najväčší dodávateľ plynu na Slovensku hlásil zníženie dodávok plynu. Ako má svoje dodávky plynu zabezpečené spoločnosť RWE Gas Slovensko?  

Naša spoločnosť RWE Gas Slovensko je vďaka medzinárodnej energetickej skupine RWE zárukou stability a bezpečnosti. Spĺňame všetky požiadavky bezpečnosti dodávok podľa platnej legislatívy. Zároveň platí, že nákup zemného plynu zabezpečuje koncern RWE, ktorý má navyše dostatok zemného plynu vo svojich zásobníkoch. Naplnené sú teda i zásobníky v susednom Česku, z ktorého je technicky možné zabezpečiť reverzný tok zo západu na Slovensko.

Ak nákup plynu zaisťuje koncern RWE, akým spôsobom?

RWE nakupuje zemný plyn diverzifikovane z Ruska, Nórska a iných krajín, od rôznych dodávateľov a samozrejme nakupuje i na burzách.

Kde všade môže RWE Gas Slovensko využiť zásobníky plynu prostredníctvom rezervovaných kapacít alebo priamym vlastníctvom skupiny?

Skupina RWE je pripravená pomôcť pri zabezpečovaní dodávok zemného plynu zo západu na Slovensko. Už v roku 2009 dokázala, že je možné spustiť reverzný tok z Česka.

Ak sú všetky podzemné zásobníky RWE (Gas Storage) v ČR naplnené, ako je možné, že podľa zverejňovaných údajov o stave zásob na webe českej spoločnosti aj Gas Infrastructure Europe (GIE) stále prebieha vtláčanie, navyše s odlišnými hodnotami objemov vtláčania, a neprebieha ťažba?

Podľa informácii RWE zo stredy 17.9. ťažba plynu teraz neprebieha, pretože je teplé počasie a dopyt po plyne zo strany koncových zákazníkov je uspokojovaný plynom z prepravnej sústavy. Všeobecne platí, že ťažobná (zimná) sezóna začína vždy 1. októbra – dovtedy majú teda zákazníci čas na vtláčanie plynu do zásobníkov. V súčasnosti prebieha odstávka časti prepravnej sústavy, ktorú prevádzkuje spoločnosť Net4Gas. A RWE Gas Storage v dôsledku tejto odstávky z niektorých zásobníkov ťaží a do iných vtláča.

Údaje na webe GIE sú súčtom nominácií obchodníkov odoslaným automaticky v určitej hodine. Údaje na webe RWE Gas Storage sú súčtom nominácií obchodníkov z neskoršieho termínu a sú teda spoľahlivejšie. Údaje na webe sú periodicky upravované tak, aby zodpovedali skutočnosti. No jednako platí, že rozdiel v číslach je nepatrný.

Existujú na strane RWE Gas Slovensko ako dodávateľa zemného plynu prekážky, ktoré by mohli zapríčiniť obmedzenie dodávky pre odberateľov?

Určite nie. Našich zákazníkov ubezpečujeme, že im nehrozí žiadne obmedzenie dodávok z našej strany.

Ako je podľa Vás Slovensko pripravené na prípadné ďalšie obmedzenia dodávky plynu z Ruska?

Podľa zverejnených údajov Ministerstva hospodárstva SR je Slovensko pripravené oveľa lepšie ako tomu bolo v roku 2009. Krajina má naplnené zásobníky a je pripravená spustiť v prípade potreby reverzný tok z Česka a Rakúska. Myslím, že z naplnených zásobníkov Slovensko dokáže pokryť svoje potreby plynu rádovo počas niekoľkých mesiacov.

A čo v prípade dlhodobých výpadkov?

Vtedy bude potrebné nastaviť model úpravy spotreby na Slovensku a v celej EÚ. Bez pomoci ostatných štátov to nepôjde. Ak by sme mali byť zásobovaní reverznými tokmi cez Nemecko a ČR alebo cez Rakúsko, ostatné krajiny EÚ by sa museli vzdať časti vlastných dodávok plynu tak, aby sa mohol použiť pre uspokojenie nevyhnutných potrieb ostatných štátov. 

Miroslav Kulla je konateľom spoločnosti RWE Gas Slovensko zodpovedný za predaj plynu v SR.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.