Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Euro centy - mince
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
2. januára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Za naftu a benzín zaplatíme v roku 2011 viac

Pondelok – 27.12.2010

Slovensko:

V roku 2011 na Slovensku výrazne zdražejú nafta a benzín. Priemerný vodič tak zaplatí ročne o 200 až 250 eur viac.Dôvodom je najmä nová sadzba DPH, zrušia sa zvýhodnenia od spotrenej dane na červenú naftu, CNG a LPG, či sa zruší daňové zvýhodnenie palív s biogénnou zložkou. (viac informácií)

Európska únia:

V jadrovej elektrárni Temelín sa uskutočnila počas Vianoc odstávka druhého bloku. Vykonal sa test parametrov paliva v aktívnej zóne jadrového reaktora, ktorý podľa predstaviteľov ČEZ dopadol úspešne. Test bol poslednou skúškou pred plánovaným prechodom na palivo od ruského výrobcu TVEL. Ten sa stal v roku 2006 víťazom medzinárodného tendra. (viac informácií)

V roku 2011 zdražie v Česku elektrina aj zemný plyn. Ako uviedol Energetický regulačný úrad (ERÚ), zdraženie elektrickej energie v sektore domácností bude o 4,6 % a pre podniky o 5,2 %. Dôvodom rastu cien je najmä prudký rozmach fotovoltaiky v roku 2010. V segmente zemného plynu bude zmena koncovej ceny závisioeť od konkrétneho dodávateľa. Koncern RWE plánuje zdraženie o 2,3 %, spoločnosť E.ON naopak oznámila zlacnenie o 4,7 %. (viac informácií)

Viac ako milión občanov Maďarska dnes dlhuje za dodávky tepla, zemného plynu a elektrickej energie. Ide tak zhruba o 11 % registrovaných odberateľov, čo je dvojnásobne viac ako pred šiestimi rokmi. Medzi najviac poškodených patria poskytovatelia diaľkového vykurovania. (viac informácií)

Svet:

Bielorusko požaduje od Gazpromu lacnejšiu dodávky zemného plynu. Na Štedrý deň prebehla v tejto otázke komunikácia medzi ruským premiérom Vladimírom Putinom a predsedom bieloruskej vlády Sergejom Sidorskijom. Moskva však v roku 2011 dohodu o dodávkach meniť neplánuje. Krajina Európy sa preto obávajú rusko-bieloruského sporu, ktorý by mohol vyústiť do preruenia dodávok. Gazprom transportuje cez Bielorusko zhruba 20 % dodávok plynu do Európy. (viac informácií)

Utorok – 28.12.2010

Európska únia:

Brusel varuje rodičov pred úspornými žiarivkami. Tie podľa poslancov Európskeho parlamentu  predstavujú vážne zdravotné riziko. Po prípadnom prasknutí trubíc, ktoré je v detskej izbe pravdepodobnejšie, sa môže vážne ohroziť zdravie detí v dôsledku úniku jedovatej ortuti. Od Európskej komisie (EK) žiadajú, aby rozhodla o ich stiahnutí z trhu a o zrušení rozhodnutia o zákaze výroby a predaja klasických žiaroviek. (viac informácií)

(viac informácií)

Svet:

Výstavba piatich vodných elektrární v Peru môže mať negatívne dôsledky na životné prostredie, tvrdí analýza ekologickej organizácie ProNaturaleza. Vodné priehrady s inštalovaným výkonom 7.200 MW by podľa nich spôsobili zničenie 15.000 km2 pralesa v priebehu 20 rokov. Kritika ekológov sa zameriava na domácu vládu, ktorá podľa nich zanedbala tieto hrozby tým, že nedala vypracovať štúdiu o možných dôsledkoch na ekosystém. (viac informácií)

Streda – 29.12.2010

Európska únia:

V roku 2009 najviac menili dodávateľa elektrickej energie domácnosti v Írsku, urobilo tak celkom až 21 % spotrebiteľov. Vyplýva to z prieskumu fínskeho think-tanku VaasaETT. Írsko tak predstihlo tradičného lídra Veľkú Britániu. Dôvodom je rast konkurencie na írskom trhu v podobe dvoch nových dodávateľov na trh a ich účinná marketingová kampaň. (viac informácií)

Nemecké domácnosti si zaplatia v roku 2011 za elektrickú energiu v priemere o 7-8 % viac. Približne 500 zo 900 energetických podnikov v Nemecku totiž zvýši od 1.januára 2011 ceny elektriny, medzi inými RWE, Vattenfall Europe alebo EnBW. Dôvodom rastu cien je štátna podpora OZE, ktorá sa odzrkadlí v podobe zvýšenia tzv. ekologickej dane o 70 % v roku 2011. (viac informácií)

Svet:

Kurdistan požaduje od centrálnej vlády v Iraku uznanie právoplatnosti svojich ropných kontraktov. Ak sa tak nestane, samosprávna oblasť hrozí, že neobnoví produkciu ropy na svojom území. Kurdi podpísali so zahraničnými spoločnosťami viac ako 20 dohôd o deľbe produkcie. Bagdad však spochybňuje ich legitimitu. Podľa irackej vlády je ropa majetkom celého štátu a Kurdi ju nemajú právo vyvážať samostatne. Postoj Kurdov tak môže zmariť plány Bagdadu na zvýšenie ropnej produkcie v roku 2011. (viac informácií)

Štvrtok – 30.12.2010

Európska únia:

Prvú etapu plynovodu Gazela postaví Strojtransgaz. Ruská spoločnosť sa stala víťazom tendra,  ktorý mal štyroch uchádzačov.  Súťaž o stavebné práce na plynovode je rozdelená na tri časti. Severná zahŕňa tiež novú hraničnú predávaciu stanicu v krušnohorskom Brandove. Každá z ďalších dvoch etáp, stredná a západná, predstavuje kontrakt v hodnote viac ako miliardy českých korún. Plynovod Gazela napojí Českú republiku na plynovod Nord Stream.(viac informácií)

Piatok – 31.12.2010

Svet:

Prieskum uhľovodíkov Nórsko sa v roku 2010 mierne spomalil. Domáce firmy uskutočnili v roku 2010 celkom 45 plynových a ropných podmorských vrtov. Najväčší záujem sa aj tento rok sústredil na Severné more, kde firmy začali 32 vrtov. Po ňom nasledujú Nórske more a Barentsovo more. Pre porovnanie, v rekordnom roku 2009 sa uskutočnilo celkom 65 vrtov. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.