Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Eastring - eastring.eu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mapa plynovodu Eastring. Foto: eastring.eu
5. novembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Za Eastring sa lobuje v Bruseli aj Prahe

Český EurActiv včera informoval o tom, že plynovod Eastring, ktorý by mal spájať kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch s turecko-bulharskou hranicou, má byť zaradený na zoznam projektov spoločného záujmu (PCIs). Umožnilo by mu to nielen rýchlejšie povoľovacie procedúry, nižšie administratívne náklady, ale tiež prístup k európskym financiám, napr. z Nástroja na prepájanie Európy (CEF) alebo Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI).

Zoznam PCI čaká koncom tohto roka pravidelná 2-ročná aktualizácia a podľa neoficiálnych informácií sa naň dostane aj Eastring. „Eastring bol už zaradený do 10-ročného európskeho plánu rozvoja sietí (TYNDP) a úspešne prechádza implementáciou do zoznamu PCI,“ uviedol pre EurActiv.cz Mirek Topolánek.

Český ex-premiér zastáva posledné roky viacero funkcií v rámci koncernu EPH. Po dvoch rokoch v spoločnosti Nafta je od vlaňajšieho augusta členom predstavenstva slovenského prepravcu plynu.

Záchrana energetickej únie alebo ziskov?

Za projekt už takmer rok na medzinárodných fórach lobuje slovenská vláda. Začiatkom marca schválila dokument, v ktorom sa uvádza, že Eastring je „riešením pre dosiahnutie strategického cieľa zachovať či dokonca zvýšiť objemy prepraveného plynu cez slovenskú prepravnú sieť“.

Z pohľadu zvýšenia zamestnanosti na Slovensku je jeho potenciál marginálny – počas implementácie projektu by vytvoril asi 80 pozícií, počas prevádzky len 10. Na druhej strane by však Energetickému a průmyslovému holdingu a tiež nášmu štátnemu rozpočtu mohol zaistiť pokračovanie výnosného biznisu s prepravou plynu v prípade obmedzenia tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu – či už z dôvodu politických nezhôd alebo výstavby alternatívnych plynovodov Nord Stream II alebo Turkish Stream.

Eastring sa profiluje ako možnosť prepojenia dvoch najlikvidnejších európskych trhov – v Nemecku a Turecku. Vďaka obojsmernej prevádzke by sa mohol využívať na prepravu plynu v smere od Turecka na sever, ale tiež od Nemecka cez ČR, SR, Maďarsko a ďalej na juh.

„Eastring sa postupne stáva jedným z mála projektov, ktoré by mohli zachovať tvár Európskej komisie ohľadom tzv. energetickej únie – projektu, ktorý je po vyhlásení a prípadnej realizácii Nord Streamu II mŕtvo narodeným dieťaťom,“ citoval Topolánka český portál.

Na dnešnej konferencii v Bratislave označil rozšírenie Nord Streamu za „veľmi arogantný projekt“, ktorý je v rozpore so všetkých pravidlami a hodnotami platnými v energetike EÚ.

Schôdzka s Junckerom

Energetická únia a riziká rozšírenia Nord Streamu pre strednú Európu boli tiež hlavnými témami stretnutia člena predstavenstva Eustreamu s predsedom Európskej komisie Jean-Claude Junckerom. „Nord Stream II do budúcna limituje zníženie závislosti na ruskom plyne. Eastring naopak umožňuje aj ruskému plynu a ruským prepravcom vstup na európsky trh za štandardných podmienok a súčasne zamedzuje vytvoreniu závislosti na jedinom dodávateľovi,“ tvrdí Topolánek.

Zároveň dodal, že financie z európskych fondov, EFSI či zo strany Európskej investičnej banky zatiaľ nie sú pre Eustream prioritou číslo jedna.

V júni však premiér Robert Fico pri oznámení o zapojení Slovenska do nového investičného fondu EFSI potvrdil, že peniaze z neho by rád použil práve na Eastring.

Ne/podpora z Prahy

Podľa Topolánka si projekt zaslúži podporu českej vlády. „EPH je dnes jednou z najväčších českých energetických spoločností a podporu by dostať mal,“ uviedol.

Splnomocnenec českej vlády pre energetickú bezpečnosť Václav Baruška je v tomto smere zdržanlivý: „Eastring je zatiaľ v štádiu zámeru. Radi preštudujeme presný projekt, ako náhle bude na papieri.“ Ani české ministerstvo priemyslu a obchodu sa k projektu Eustreamu zatiaľ hlbšie nevyjadruje.

„Z pohľadu Českej republiky je Eastring v zásade nepotrebný,“ upozornil energetický konzultant Vratislav Ludvík. Naši susedia totiž majú k dispozícii viacero trás pre získanie plynu, či už z Nemecka alebo po vybudovaní česko-poľského prepojenia aj z nového LNG terminálu Świnoujście. „Projekt je významný pre Slovensko a Maďarsko. Ak by teda vláda nejakým spôsobom projekt podporila, mohlo by to byť len v rámci formátu Vyšehradskej skupiny,“ dodal pre český EurActiv.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.