Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Japonec - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: SITA/AP Photo/Gregory Bull
5. apríla 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Z japonskej elektrárne začali vypúšťať rádioaktívnu vodu

Operátor poškodenej jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime začal vypúšťať do oceánu nazhromaždenú kontaminovanú vodu. Oznámila to v noci na dne agentúra AP. Okrem rádioaktívnej vody, ktorá už do morských vôd uniká, bude cielene vypúšťaných do Pacifiku ďalších viac než 11.500 ton kontaminovanej vody.

Spoločnosť TEPCO zdôraznila, že vypúšťaná voda je len ľahko rádioaktívna. Podľa hovorcu vlády Jukia Edana je táto voda naopak asi stokrát viac rádioaktívna, než sú povolené limity. „Je však potrebné uvolniť priestor pre vodu, ktorá je kontaminovaná omnoho viac a predísť tak vážejšiemu nebezpečenstvu,“ uviedol bez ďalších podrobností zástupca japonskej agentúry pre jadrovú bezpečnosť Koičiró Nakamura.

Nakumura taktiež uviedol, že úrady zatiaľ neplánujú rozšírenie 20 kilometrovej evakuačnej zóny okolo fukušimskej elektrárne. „To ale neznamená, že v budúcnosti nemôže dojsť k zmene tohto postoja,“ dodal. V desať kilometrovom pásme za touto zónou platí evakuácia doporučená, ostávajúci obyvatelia sa majú zdržiavať vo svojich domovoch.

Japonsko už požiadalo Rusko o vyslanie špeciálneho plavidla pre likvidáciu radiácie v elektrárni. Plavidlo tohto typu sa používa napríklad pre vyradenie z prevádzky jadrových ponoriek.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.