Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bager - more
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Mooganic (licencia Creative Commons)
22. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Wintershall sa zúčastní na výstavbe Južného toku

Wintershall, dcéra nemeckého koncernu BASF, sa zúčastní na výstavbe plynovodu Južný tok (South Stream). V pondelok (21. 3.) podpísali šéf Gazpromu Alexej Miller a predseda správnej rady BASF Jürgen Hambrecht v rezidencii premiéra Vladimira Putina za jeho prítomnosti predbežnú dohodu o spolupráci na projekte. Wintershall prispeje na investíciu v objeme 2 mld. eur, za čo získa podiel 15 %.

Vstup Wintershallu do projektu Južný tok „neznamená, že Nabucco je mŕtve“, ubezpečil šéf spoločnosti BASF. Podľa neho môžu oba plynovody úspešne existovať vedľa seba. Ruský premiér Putin doplnil, že nemecká spolková vláda podporuje Južný tok a  poskytla preň finančné záruky. Vyzdvihol, že „mimoriadne dôležitá dohoda“ je signálom stability.

Gazprom a BASF už spolu stavajú plynovod Severný tok (Nord Stream), ktorý spojí cez Baltské more západné pobrežie Ruska s východným pobrežím Nemecka. Podľa plánu by jeho prvá vetva mala byť funkčná už na konci tohto roka. Sprevádzkovanie druhej vetvy sa predpokladá na budúci rok. Kapacita oboch vetiev Severného toku spolu dosiahne 55 mld. kubíkov zemného plynu za rok. Prepravná kapacita Južného toku sa projektuje na 63 mld. kubíkov ročne. Projekt za 25 mld. eur má byť dokončený v roku 2015, informovala o tom agentúra DPA.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.