Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gazprom-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Mitya Aleshkovsky (licencia Creative Commons)
7. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

WikiLeaks: Gazprom je korupciou presiaknutá obluda

Gazprom sa správa ako sovietske ministerstvo plynárenského priemyslu, píše sa dôverných dokumentoch amerických diplomatov. „Gazprom je presne tým, čo by som očakával od štátneho monopolu ovládajúceho obrovský majetok – neúčinnou, politicky riadenou a skorumpovanou inštitúciou,“ uviedol americký diplomat John Beyrle v kábelograme z roku 2009, ktorého obsah poskytol nemeckému týždenníku Spiegel portál WikiLeaks.

Ako ďalej píše Beyrle, premiér Vladimír Putin umožňuje skorumpovanej ruskej elite parazitovať na výnosoch z predaja energií.

Americká diplomatická korešpondencia len opakuje názor mnohých západných aj ruských analytikov. Vedenie Gazpromu podľa nich mylne interpretovalo trhový vývoj, keď vsadilo na rastúci európsky dopyt. Stal sa však presný opak, keď Európu v roku 2009 postihla hospodárska kríza a trh sa preorientoval na lacnejší skvapalnený zemný plyn (LNG) z Blízkeho východu.

„Gazprom na takýto vývoj jednoducho nebol pripravený a podcenil dôsledok európskeho dovozu LNG,“ napísal Beyrle. Zároveň dodal, že ruský monopol sa bude musieť prispôsobiť masívnym objemom skvapalneného plynu dovážaného z Kataru a iných blízkovýchodných štátov.

Trhová hodnota Gazpromu prudko klesla. Súčasná trhová hodnota ruského monopolu sa odhaduje na 150 mld. amerických dolárov. V dobe pred globálnou ekonomickou krízou však išlo o 350 mld. dolárov.

Gazprom sa stále považuje za nástroj sociálnej politiky Kremla, píše sa ďalej v uniknutej diplomatickej depeši. Beyrle cituje názor ruských manažérov, že medzi prioriy Gazpromu sa zaraďuje najmä spoľahlivá dodávka zemného plynu pre domácnosti v dostupných cenách.

„Ako konkurencieschopná globálna firma by Gazprom zrejme našiel cesty rýchlejšieho rastu. Firma však taká nie je, pretože má k dispozícii najväčšie svetové zásoby plynu. Je to dedičstvo starého sovietskeho plynárenského ministerstva a chová sa podľa toho,“ dodal Beyrle.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.