Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
WFES 2011
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
World Future Energy Summit 2011
17. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

WFES 2011: Budúcnosť je v jadre, čistých palivách a OZE

Aj Jaber: Treba kombinovať viaceré zdroje

Budúci svetový energetický mix musí pozostávať z troch zložiek: Čisté fosílne palivá, jadrová energia využívaná pre mierové účely a obnoviteľné zdroje energie, vyhlásil dnes ráno v Abú Dhabi sultán Ahmed Aj Jaber, riaditeľ spoločnosti Masdar. Doplnil, že racionálna voľba je vyvážená kombinácia trojice zdrojov, ktoré sú cenovo výhodné, bezuhlíkové a udržateľné.

Aj Jaber tiež vyzdvihol minulomesačnú svetovú klimatickú konferenciu OSN v mexickom Cancúne. Podľa neho delegáti dospeli k zásadnému obratu tým, že dovtedajší prístup riešenia problematiky spôsobom „zhora – dolu“ sa obrátil a dnes sa hľadajú riešenia „zdola – hore“.

Pan Ki-mun: Každá krajina musí začať doma

Podobný názor má i Pan Ki-mun, generálny tajomník OSN. Vo svojom príhovore vyzdvihol, že v Cancúne sa vlády dohodli sa na vytvorení sústavy, ktorej cieľom má byť ochrana najzraniteľnejších krajín a v rámci ktorej sa budú distribuovať čisté energetické technológie. „V Cancúne som zdôraznil, že každá krajina musí vyvinúť úsilie, aby znížila vlastnú produkciu emisií skleníkových plynov,“ doplnil.

V Číne sa napríklad prijali už štyri stimulačné balíky ako odpoveď na finančnú a hospodársku krízu, pokračuje šéf OSN. Kľúčovou oblasťou balíkov obnovy je i energetika. I preto je dnes Čína druhým najväčším spotrebiteľom elektrickej energie z vetra a súčasne i jednotkou vo výrobe fotovoltaických zariadení.

Pre splnenie cieľov do roku 2030, teda pre zvýšenie energetickej efektívnosti o 40 percent a zabezpečenie prístupu k energiám pre každého obyvateľa planéty, svet potrebuje investovať rozumne a podľa stanovení priorít. Kľúčom pre odomknutie dverí k prosperite sú nízkouhlíkové technológie a zelené energie, uzavrel Pan Ki-mun.

Hasina: Fotovoltaika potrebuje rozvoj

Hoci Bangladéš prispieva do atmosféry minimálnym množstvom emisií, krajinu ohrozujú dôsledky rastúcej koncentrácie emisií skleníkových plynov v najväčšej miere, uviedla vo svojom príhovore Šejk Hasina, predsedníčka bangladéškej vlády. Spresnila, že ohrozená je pätina geografického územia, kde žije celkovo 30 mil. obyvateľov.

Pokiaľ ide o využívanie nových a obnoviteľných zdrojov energie, premiérka zdôraznila, že je potrebné využívať ich udržateľným spôsobom. Ako príklad uviedla fotovoltaické technológie: „Realisticky, ak sa majú využívať, potrebujú ďalší rozvoj.“ Tiež ako vhodné energetické riešenie uviedla jadrové zdroje, ktoré sú charakteristické nízkou úrovňou produkcie emisií CO2.

Svetový energetický kongres World Future Energy Summit (WFES) 2011 sa koná v dňoch 17. – 20. januára 2011 v Abú Dhabí v Spojených arabských emirátoch. Portál energia.sk informuje o panelových diskusiách priamo z jeho dejiska.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.