Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
WFES 2011 - publikum
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: (c) World Future Energy Summit (WFES) 2011
18. januára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

WFES 2011: Budúcnosť energetiky je v PPP partnerstvách

Christina Figueres: PPP sú nevyhnutné pre technologickú spoluprácu

Z hľadiska investícií v oblasti energetiky v horizonte 2020 – 2030 budú zohrávať kľúčovú úlohu verejno-súkromné partnerstvá (PPP). Včera sa na tom zhodli účastníci panelovej diskusie na svetovom kongrese WFES 2011 v Abú Dhabi.

Prínos PPP je najmä v možnostiach pre rozvoj nových a alternatívnych zdrojov energie, zdôraznil sultán Ahmed Aj Jaber, riaditeľ spoločnosti Masdar. Práve jeho spoločnosť realizuje neďaleko Abú Dhabi projekt prvého mesta na svete, ktoré by využívalo výlučne OZE.

Líderka OSN pre klímu Christina Figueres oznámila, že PPP budú jednou z hlavných súčastí mechanismu v oblasti technbologickej spolupráce, pokiaľ ide o projekty pre boj s klimatickými zmenami. Takýto mechanizmus by sa mal založiť v roku 2012 a jeho cieľom by malo byť predovšetkým riadenie finančných zdrojov a tokov určených na podporu výskumu a vývoja v menej rozvinutých krajinách. Súčasne by mal mechanizmus iniciovať umiestňovanie nových nízkouhlíkových technológií na trh, ktoré sú nevyhnutné pre buď zmiernenie dôsledkov alebo prispôsobenie sa zmenenému podnebiu.

Koch-Weser: Vlády PPP už využívajú

Caio Koch-Weser, podpredseda predstavenstva Deutsche Bank a člen poradnej skupiny OSN pre otázky financovania projektov v oblasti klimatických zmien (UN High Level Advisory Group On Climate Change Financing) uviedol viacero príkladov spolupráce verejného a súkromného sektora. Spomenul napríklad Globálny fond pre klimatické partnerstvo, ktorý je financovaný nemeckou vládou a riadi ho Deutsche Bank alebo tiež Klimaticky fond vo Veľkej Británii.

Gregory Barker, britský minister energetiky potvrdil, že PPP sú jednou z priorít vlády, pokiaľ ide o otázku financovania energetických projektov.

PPP získali podporu v i Cancúne

Účastníci svetovej klimatickej konferencie OSN v mexickom Cancúne minulý mesiac podporili závery poradnej skupiny OSN pre otázky financovania, ktoré hovoria o potrebe vyčleňovať sumu 100 mld. dolárov ročne až do roku 2020 na projekty, ktoré sa zameriavajú na klimatické programy, vrátane súvisiacich iniciatív v oblasti energetiky.

Svetový energetický kongres World Future Energy Summit (WFES) 2011 sa koná v dňoch 17. – 20. januára 2011 v Abú Dhabi v Spojených arabských emirátoch. Portál energia.sk informuje o panelových diskusiách priamo z jeho dejiska.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.