Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
B&W nuclear plant
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bistrosavage (licencia Creative Commons)
13. októbra 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Westinghouse ponúka Česku spolufinancovanie jadrovej elektrárne

Potvrdil to výkonný riaditeľ spoločnosti Westinghouse v ČR Pavel Janík. Prebiehajúce rokovania potvrdili aj české ministerstvo financií a minsiterstvo priemyslu, ktoré spoločnosť s ponukou oslovila. Westinghouse už podobný model využíva v Bulharsku a vo Veľkej Británii.

„Môžem potvrdiť, že vedenie našej spoločnosti ponuku zaslalo. Sme pripravení viesť s českou vládou diskusie o modeloch financovania výstavby jadrových elektrární, ktoré sa uplatňujú pri rozvoji projektov elektrární AP1000 v Spojenom kráľovstve a Bulharsku,“ uviedol Janík.

Energetická spoločnosť ČEZ zrušila tender na dostavbu dvoch blokov Temelína v apríli 2014. Hlavným dôvodom bolo neposkytnutie finančnej garancie zo strany štátu. Odhady nákladov dostavby elektrárne sa pohybovali medzi 200 a 300 mld. českých korún. O tom, že by sa priamo na projekte výstavby nových jadrových blokov finančne podieľal niekto z uchádzačov, sa vtedy neuvažovalo.

Vzorom Bulharsko a Británia

V Bulharsku sa Westinghouse podieľal na rozšírení Jadrovej elektrárne Kozloduj. Podľa dohody z augusta by spoločnosť mala získať 30 % v podniku Kozloduj NPP, dcérskej firme Kozloduj pre výstavbu nových jadrových reaktorov. Westinghouse balkánskej krajine pre nový blok dodáva kompletné vybavenie, projektové a inžinierske práce, ako aj jadrové palivo. 

V Británii potom v júni získal majoritný akcionár Westinghouse, japonská spoločnosť Toshiba 60 % akcií v jadrovej spoločnosti NuGeneration Ltd. Tá v krajine pripravuje stavbu troch jadrových reaktorov Westinghouse v lokalite Moorside. Elektráreň by sa podľa plánu mala spustiť v roku 2024.

„Ministerstvo financií informovalo spoločnosť Westinghouse Electric Company, že na úrovni ministerstiev existuje pracovná skupina, ktorá pripravuje celkovú stratégiu pre ďalší rozvoj civilného jadrového programu v ČR. Táto problematika je však primárne v gescii ministerstva priemyslu,“ informoval ČTK Michal Žurovec z tlačového oddelenia ministerstva financií ČR. Kontakt s firmou potvrdilo aj české ministerstvo priemyslu a obchodu (MPO).

„MPO túto informáciu v rámci prípravy jadrovej stratégie privítalo, rovnako ako informácie od všetkých ďalších firiem, ktoré rozvíjajú jadrovú energetiku,“ uviedol Miroslav Kynčl z tlačového odboru ministerstva priemyslu.

Okrem Westinghouse sa zrušeného temelínskeho tendra zúčastnilo ešte česko-ruské konzorcium MIR.1200. Ďalšieho uchádzača, francúzsku Arevu, ČEZ zo zadávacieho konania vyradil s poukázaním na závažné pochybenia v predloženej ponuke.

Dostavba Temelína je otvorená

O dostavbe jadrových zdrojov sa aj napriek zrušeniu tendra hovorí ďalej, napríklad český minister priemyslu Jan Mládek v júli povedal, že by sa mohla dostavba rozdeliť medzi obidve české jadrové elektrárne a okrem nového bloku v Temelíne by sa mohol postaviť aj piaty blok v Dukovanoch.

Svoj záujem zúčastniť sa prípadného nového zadávacieho konania už deklarovala kórejská spoločnosť Kepco alebo čínska strana. Rozhodnutie o novom konaní ale zatiaľ nepadlo. Generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš uviedol, že firma s ďalšími dôležitými krokmi čaká na dokument Komplexný plán rozvoja jadrovej energetiky, ktorý by mala česká vláda predstaviť do konca roka.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.