Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Palivo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Palivo pre jadrový reaktor
7. decembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Vzniká nová rusko-česká firma zaoberajúca sa jadrovým palivom

Zástupcovia oboch spoločností správu zatiaľ nekomentovali. Dohodu by mali podpísať zajtra, tzn. vo štvrtok (8.12.2011) počas návštevy ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva v Prahe.

Medzi služby spojené s dodávkami palivových článkov patrí preprava, skladovanie, servis, kontrola a monitoring. Podľa denníka má TVEL záujem o expanziu na ďalšie trhy a zrejme očakáva, že spoločný podnik s firmou z krajiny EÚ mu v Európe pomôže. Česi by naopak vďaka spoločnej firme mohli získať ďalšie know-how v jednej z kľúčových oblastí jadrovej energetiky.

Podľa E15 projekt spoločného podniku podporila v novembri česko-ruská medzivládna komisia. „Strany ocenili význam toho, že spoločnosti Alta Invest a TVEL zakladajú v Českej republike spoločný podnik Alvel (centrum technologických servisov) zameraný na podporu súčasných aj budúcich zákazníkov spoločností v krajinách Európskej únie,“ píše sa v protokole z tohto rokovania.

Obe firmy spolupracujú od roku 1995, kedy česká firma začala dovážať palivo od TVEL do Česka, od vlaňajška rozšírila dovoz aj na Slovensko. TVEL vyrába palivo i pre ďalšie krajiny, jeho podiel na celosvetovej produkcii tvorí 17 percent.

Firma je súčasťou ruskej štátnej skupiny Rosatom a súťaží o zákazku na dostavbu jadrovej elektrárne v Temelíne. Rusi dnes dodávajú palivo do jadrovej elektrárne v Dukovanoch a aj do dvoch blokov Temelína, kde v poslednom výberovom konaní porazili americký Westinghouse.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.