Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vojak
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Irak - ilustračné foto (Zdroj: FLickr.com / openDemocracy
1. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Vývoz ropy z Iraku bol vo februári najvyšší od roku 2003

Iracký ropný export dosiahol vo februári 2011 v priemere 2,202 milióna barelov ropy denne. V januári vyviezla krajina denne zhruba 2,16 milióna barelov ropy. Informoval o tom šéf Štátnej organizácie pre predaj ropy (SOMO) Faláh Amirí. 

Export zo severného Iraku, ktorý zahŕňa aj Kurdskú autonómnu oblasť, vzrástol na 494.000 barelov denne. Vývoz komodity výlučne z oblasti ovládanej Kurdmi dosiahol 60.000 až 70.000 barelov denne. Kurdistan obnovil vývoz až v januári tohto roka takmer po dvoch rokoch blokovania exportu. V roku 2009 totiž zastavil vývoz pre spory s centrálnou vládou v Bagdade v súvislosti s delením príjmov z predaja komodity.

Väčšinu ropy vyviezol Irak cez kľúčový ropný prístav v Basre, pričom priemerná cena dosahovala 97 amerických dolárov (70,16 eura) za barel.

Iraku sa v januári podarilo prvýkrát za 20 rokov vyťažiť denne 2,7 milióna barelov ropy. Výrazne mu k tomu dopomohli zvýšené investície zahraničných firiem, s ktorými Bagdad podpísal viacero ťažobných kontraktov.

Cieľom Iraku je zvýšiť produkčnú kapacitu do siedmich rokov na 12 miliónov barelov denne, čím by sa krajina priblížila k produkčnej kapacite Saudskej Arábie. Väčšina analytikov je však presvedčená, že realistickejším cieľom sa javí 6 až 7 miliónov barelov denne.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.