Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
LNG tanker sea- flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr/Eric Kilby (licencia Creative Commons)
26. septembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Vývoz amerického plynu do Európy by znížil zisk Gazpromu o pätinu

Hoci strata Gazpromu na výnosoch by podľa štúdie bola značná, môže sa pohybovať okolo 30 mld. dolárov ročne, vplyv na celkové príjmy Moskvy by až tak zásadný nebol. Dodávka zemného plynu sa na nich podieľa iba 14 percentami. Americký LNG sa preto nemôže stať nástrojom Západu, ktorým by vedel efektívnym spôsobom ovplyvňovať zahraničnú politiku Kremľa. 

Zástupca šéfa Gazpromu ale začiatkom týždňa odhadol, že budúci rok budú príjmy podniku minimálne rovnaké, ako sú teraz. Dodal tiež, že plyn z USA sa do Európy tak skoro nedostane.

Závislosť EÚ na Rusku pretrvá

Európa s najväčšou pravdepodobnosťou aj naďalej zostane veľkým odberateľom ruského plynu. Podľa analýzy preto musia európske štáty posilniť svoju energetickú infraštruktúru, aby minimalizovali možnosť výpadku dodávok, informuje britský denník  Financial Times.

„Bridlicová revolúcia“ spôsobila, že USA disponujú prebytkami zemného plynu. V posledných rokoch sa začalo intenzívnejšie hovoriť o možnom exporte LNG. Americké úrady už dali súhlas na výstavbu 3 obrovských závodov a regazifikačných terminálov, ďalších 13 projektov je v schvaľovacom procese.

V súčasnosti platí federálny zákon, ktorý obmedzuje vývoz plynu do krajiny, ktorá nemá s Washingtonom dohodu o voľnom obchode. Do tejto skupiny patrí aj Európa. Ministerstvo energetiky ale môže udeliť výnimku v prípade, že vývoz LNG je v národnom záujme. Doteraz sa vydalo len päť takýchto povolení, pričom drvivá väčšina zo štátom  „odobreného“ plynu smeruje do Ázie.

Hoci Európa zemný plyn z USA zatiaľ nedováža, rozmach tamojšej ťažby z bridlíc sa nepriamo prejavil aj na starom kontinente. Prebytky amerického čierneho uhlia museli výrobcovia presmerovať do Európy, čo výrazne zrazilo ceny uhlia na európskom trhu. Výsledkom poklesu veľkoobchodných cien elektriny bolo, že prevádzka paroplynových elektrární v EÚ sa stala ekonomicky nerentabilná.

Plyn z USA poputuje najmä do Ázie

Štúdia newyorského think-tanku prognózuje, že vývoz z USA by sa mal začať v roku 2016. Celkový objem môže prekročiť objem ruského vývozu do EÚ, teda viac než 14,5 mld. metrov kubických plynu. Hoci väčšina suroviny by s najväčšou pravdepodobnosťou putovala na ázijský trh, kde sú ceny rádovo vyššie, zvýšený export pomôže stlačiť svetové ceny plynu smerom nadol.

Napriek hypotetickému poklesu cien plynu na medzinárodných trhoch sa na európskej závislosti na Rusku nič nezmení. Gazprom je totiž pre Európu stále dodávateľom s najnižšími nákladmi. Aktuálne pokrýva zhruba štvrtinu európskeho dopytu po plyne. EÚ by podľa záverov štúdie mala investovať do plynových zásobníkov a prepravy, ako aj rozvíjať vlastnú ťažbu plynu.

Gazprom sa konkurencie neobáva

Gazprom predpokladá, že jeho vývoz a priemerná cena plynu v Európe v roku 2015 porastie. Agentúru Reuters o tom informoval podpredseda predstavenstva Alexander Medvedev. Podľa neho sa americký LNG vo významnejších objemoch do Európy nedostane.

Bridlicový plyn podľa Medvedeva neohrozí ani plány Gazpromu na expanziu v Ázii. „Ak sa na trhu objaví dodatočný export 30 mld. metrov kubických, čo zodpovedá 23 miliónov ton LNG, myslím, že to bude bez problémov. Tridsať miliárd kubíkov o osude trhu s plynom v juhovýchodnej Ázii nerozhodne,“ povedal Medvedev, uzatvára Reuters.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.