Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
U.S. Capitol-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Gage Skidmore
18. júla 2013 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Vytlačí bridlicový plyn po uhoľných aj americké jadrové elektrárne?

Najvýznamnejší  podiel bridlicového plynu sa ťaží práve v USA. Spojené štáty sa tak postupne vymanili zo závislosti od dovozu a v krajine sa objavili nové využiteľné rozsiahle zásoby plynu. Podľa správy Úradu pre energetické informácie (EIA) pri ministerstve energetiky USA má vôbec najväčšie zásoby plynu z bridlíc. Podľa Boba Takaia, ktorý riadi obchodovanie s energetickými komoditami v japonskej obchodnej spoločnosti Sumitomo Corp má však najväčší potenciál ťažby ropy a plynu z bridlíc Čína. Dokonca ešte väčší než USA. V najľudnatejšom štáte sveta sa tento rok rozdala druhú sadu licencií na prieskum a ťažbu tohto zdroja. Štátni geológovia odhadujú vyťažiteľné zásoby bridlicového plynu v Číne na 25 biliónov m3, čo je o 0,6 bilióna m3 viac, než sú odhadované zásoby v USA. Pokiaľ chce Čína predbehnúť USA, podľa odborníkov bude musieť najprv prekonať niekoľko problémov, počnúc infraštruktúrou a dostupnosťou vody potrebnej k ťažbe.

Význam bridlicového plynu v USA narastá, vytláča uhlie i jadro

Bridlicový plyn sa stal v Spojených štátoch amerických počas poslednej dekády významným zdrojom zemného plynu, ktorého význam stále narastá. Podľa prognózy Medzinárodnej agentúry pre energiu v najbližších rokoch predbehnú v jeho ťažbe terajšej svetovú jednotku Rusko. Lacný plyn transformoval aj celý americký energetický trh. Posilnil konkurencieschopnosť tamojšieho priemyslu a poskytol najväčšej svetovej ekonomike nový základ pre dlhodobý rast.

Ťažba. Foto: Flickr.com/danielfoster437, licencia Creative Commons

Energetické spoločnosti uzatvárajú starnúce jadrové elektrárne, ktorých modernizácia sa vzhľadom na lacný plyn už neoplatí, informuje denník The Washington Post. Od rekordného roku 2010 produkcia elektriny z amerických jadrových reaktorov klesla o zhruba 3 %, tzn. 29 mld. kWh. Hlavnou príčinou poklesu jadrovej produkcie je cena, ktorá sa vďaka nástupu plynu z bridlíc znížila na pätinu proti úrovni začiatku storočia. Pre elektrárenské podniky je tak výhodnejšie postaviť nové elektrárne na plyn ako investovať do opráv jadrových prevádzok. Podľa analytika newyorskej pobočky banky UBS Juliena Dumoulin-Smitha visí hrozba predčasného uzavretia nad najmenej štyrmi zo 102 zostávajúcich jadrových reaktorov v USA.

Prvé dodávky už o dva roky

USA uvažujú už o začiatku exportu. Prvé dodávky by z nového terminálu na pomedzí Louisiany a Texasu mali začať prúdiť v roku 2015. Medzi prvými odberateľmi bude Veľká Británia, ktorá začne ako prvá v Európe dovážať bridlicový plyn z USA. Britská energetická spoločnosť Centrica podpísala v marci s americkou spoločnosťou Cheniere Energy prelomovú dlhodobú zmluvu o dovoze skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA. Ide o prvú dohodu o dovoze lacného amerického plynu z bridlíc do Európy.

Celkovo by z Louisiany malo ročne smerovať 20 mil. ton skvapalneného plynu. „Ešte pred piatimi rokmi sme hovorili o dovoze skvapalneného plynu zo zahraničia. Teraz ale pred sebou máme vyhliadku sebestačnosti na 100 rokov dopredu,“ povedal manažér spoločnosti Shell Peter Brett.

Príbeh terminálu odzrkadľuje prevratné zmeny v americkej energetike. Pôvodne mal dodávky skvapalneného plynu prijímať. Potom sa ale spoločnosť Chenier Energy, ktorej zariadenie patrí, rozhodla staviť na boom ťažby bridlicového plynu. Investovala preto do štyroch obrích systémov na skvapalňovanie plynu.

Zastavia obavy ekológov ťažbu? Len veľmi ťažko

Ťažba zemného plynu v USA dosahuje vďaka rozvoju bridlicových ložísk stále nové rekordy. USA začali ťažiť plyn z bridlíc v druhej polovici minulého desaťročia vďaka kontroverznej technológii „frakovania“. Ekológovia ťažbu kritizujú. Medzi používanými chemikáliami sú podľa kritikov okrem obyčajnej soli i nebezpečné látky vrátane karcinogénnych. Podľa nich ide napríklad o benzén, olovo alebo toluén, ktoré by napríklad mohli znečistiť podzemné zásoby vody. Podľa ťažiarov ale podobné nebezpečenstvo nehrozí, pretože vrty sú oveľa hlbšie než vodné rezervoáre a navyše koncentrácia použitých chemikálií je veľmi nízka, pretože viac ako 99 % zmesi vháňanej do vrtov tvorí voda a piesok.

Protest proti ťažbe. Foto: Flickr.com/perthhdproductions, licencia Creative Commons

Ekológovia sa pozerajú skepticky aj na plány vývozu nového plynového bohatstva. Podľa nich nie sú bez rizika. „V súčasnosti existuje 17 projektov na vývoz plynu a nikto sa nimi nezaoberal ako celkom,“ podotkla Len Powisová z ekologickej organizácie Sierra Club. „Aký dosah budú mať plynovody, ako to ovplyvní mokrade, čo spôsobia prichádzajúce a odchádzajúce lode? A čo urobí zvýšená doprava s vodou?“ načrtla.

Podobné obavy ale bridlicovú revolúciu v Spojených štátoch zastavia len veľmi ťažko. Ako pripomína stanica BBC, v nasledujúcich dekádach možno očakávať iba ďalší rast. A po plyne z bridlíc sa obzerajú aj ďalšie krajiny.

(c) energia.sk, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.