Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Pink Dispatcher (licencia Creative Commons)
4. marca 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Výstavbu obnoviteľných zdrojov chce MH SR regulovať aukciami

Ministerstvo hospodárstva SR predstavilo nový nástroj pre reguláciu výstavby slnečných a veterných elektrární. Malo by sa tak diať pomocou takzvanej reverznej aukcie. Ministerstvo si od zavedenia aukcií sľubuje najmä nižšie koncové ceny elektriny pre odberateľov.

„Na začiatku aukcie by sa stanovila dĺžka trvania aukcie s maximálnou cenou. Vyhlasovateľ aukcie by určil maximálnu inštalovanú kapacitu pre daný rok. Investori by podávali svoje ponuky na výstavbu elektrární, pričom by vedeli, že budú uspokojení tí, ktorí podajú najnižšie požadované výkupné ceny elektriny. To znamená, že počas aukcie by sa vytvoril tlak na minimalizáciu výkupnej ceny,“ vysvetlilo ministerstvo.

Množstvo aukčnej inštalovanej kapacity by mali orgány stanoviť každoročne tak, aby bol splnený národný akčný plán pre energiu z obnoviteľných zdrojov, a aby bola zaistená bezpečnosť a spoľahlivosť elektrizačnej sústavy. Aukčné množstvo inštalovanej kapacity by malo byť známe dopredu a určiť by ho mal rezort hospodárstva v spolupráci so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou, a.s. Ak by sa aukcia osvedčila v prípade veterných a slnečných elektrární, mohla by sa zaviesť aj pre iné druhy OZE.

Za zavedenie aukcií sa vyjadril aj Inštitút pre energetickú bezpečnosť. Podľa analytika Petra Marčana sú aukcie za dobrý nástroj, ako zvýšiť transparentnosť prideľovania obmedzených technických kapacít pre obnoviteľné zdroje a znížiť dopad vyšších výkupných cien na koncového spotrebiteľa.

Znížiť koncové ceny elektrickej energie by malo podľa ministerstva aj prevzatie zodpovednosti za povinný výkup elektriny vyrobenej prostredníctvom OZE organizátorom krátkodobého trhu s elektrinou. „Tento subjekt by predával elektrinu vykúpenú od výrobcov elektriny na voľnom trhu. Uvedené riešenie zvyšuje likviditu trhu s elektrinou. Centralizácia navyše umožní nákladovú optimalizáciu zodpovednosti za odchýlku v rámci územia Slovenska, čo prinesie nižšie náklady ako nákladový suboptimálny systém troch distribučných spoločností,“ vysvetlilo ministerstvo.

Podľa rezortu hospodárstva do budúcna by mal ÚRSO taktiež prehodnotiť nastavenú výkupnú cenu elektriny vyrobenej z OZE. Regulačný úrad by mal podľa ministerstva vo svojom výnose rozdeliť výkupnú cenu elektriny z obnoviteľných zdrojov pre nové a rekonštruované zariadenia. „Pre rekonštruované zariadenia, ktoré vďaka nastavenému systému získali významný zisk by sa tak nastavili primerané podmienky podpory,“ uzavrelo ministerstvo.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.