Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
veterny park
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Johny Jupiter Photo (licencia Creative Commons)
16. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Výstavba veterných elektrární v ČR tento rok stagnuje

Národný akčný plán zaväzuje Česko do roku 2020 vyrábať 13 % energie z obnoviteľných zdrojov. Pri využívaní veterných elektrární plán predpokladá, že v tomto termíne budú v tuzemsku fungovať zdroje s výkonom 743 MW, čo predstavuje priemerný ročný nárast inštalovaného výkonu o 50 MW.

V súčasnosti predstavuje celkový inštalovaný výkon veterných elektrární v krajine asi 216 MW. Stagnácia nastala v tomto roku v dôsledku zmeny systému vo výkupe elektriny z OZE a sprísnenia podmienok pre pripojenie nových zdrojov. Výkupné ceny pre elektrinu z veterných elektrární na budúci rok budú na úrovni 2.230 Kč/MWh.

„Produkcia z veterných elektrární bude tento rok a rovnakej úrovni ako vlani,“ uviedol Janeček. V minulom roku elektrárne z vetra vyprodukovali približne 335 GWh, čo nie je ani jedno percento z celkovej produkcie elektriny v krajine. „Pre veterné elektrárne tu nie je žiadna politická podpora a neexistuje snaha o naplnenie Národného akčného plánu,“ dodal.

Podľa neho by mal štát tiež zjednodušiť povoľovacie procesy pri stavbách veterných zdrojov. „V Česku vyrábame z vetra desaťkrát menej energie, než je priemer Európskej únie,“ podotkol.

Podpredseda Energetického regulačného úradu (ERÚ) Blahoslav Němeček upozornil, že Národný akčný plán bude potrebné prepracovať v kontexte aktuálneho rozvoja obnoviteľných zdrojov. Zatiaľ čo sa pri veterných elektrárňach momentálne nepredpokladá naplnenie plánu, fotovoltaické zdroje už kapacitu naplnili na niekoľko rokov dopredu.

Najviac inštalovaného výkonu veterných elektrární má v súčasnosti Ústecký kraj, potenciál pre ďalšie kapacity existuje podľa Janečka napríklad v Olomouckom či Karlovarskom kraji.

Do konca tohto roka Janeček očakáva dokončenie troch významnejších veterných elektrární. Bude to projekt v Rozstání na Prostejovsku, ďalšia elektráreň bude v Hornej Řasnici na Liberecku a nový zdroj bude dokončený aj v Karlovarskom kraji v Krásne u Aše.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.