Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
9. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Výstavba plynovodu Nabucco sa odkladá o jeden rok

Začiatok výstavby plynovodu Nabucco sa odkladá o jeden rok. Dodávatelia v krajinách, z ktorých sa má plyn vyvážať, budú mať k dispozícii komoditu pre zásobovanie plynovodu až v roku 2017. Informoval o tom Reinhard Mitschek, obchodný riaditeľ konzorcia Nabucco Gas Pipeline International. Podľa neho by bolo nezmyselné dokončiť plynovod v časovej tiesni už koncom roka 2015 alebo v roku 2016, keď prvý plyn ním pretečie až neskôr.

Konzorcium pripravovaného plynovodu však vidí budúcnosťou celého projektu pozitívne. Podľa Mitscheka by sa kontrakty na dodávku plynu mohli uzatvoriť do konca tohto roka. Rokovania s dodávateľskými krajinami sa vyvíjajú pozitívne a v súčasnosti sú „v štádiu, v ktorom ešte neboli,“ dodal Mitschek.

Spoločnosti, ktoré sú zapojené do projektu, podmieňujú konečné rozhodnutie o investícii kontraktmi na dodávky plynu. Na projekte sa podieľajú rakúsky koncern OMV, nemecký RWE, maďarský MOL, rumunský Transgas, bulharský energetický holding BEH a turecký Botas. Prvý plyn by mal do plynovodu v roku 2017 pritiecť z Azerbajdžanu, Iraku a Turkménska. Doteraz sa predpokladalo, že plyn začne cez Nabucco prúdiť už v roku 2015. Na začiatku by sa cez plynovod malo transportovať približne 10 miliárd metrov kubických (m3) plynu ročne. V priebehu troch až štyroch rokov by to malo vzrásť až na 30 miliárd m3.

Plynovodom sa má transportovať plyn z kaspickej oblasti cez Turecko do Európy. Európska únia (EÚ) chce týmto spôsobom znížiť svoju závislosť od ruského plynu. Nabucco je konkurenčným projektom k plynovodu Južný tok (South Stream) ruského koncernu Gazprom. Náklady na výstavbu Nabucca sa odhadujú na 7,9 miliardy eur.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.