Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kontrola tyčí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kontrola tyčí
21. júla 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Výskum je podstatný článok britskej jadrovej energetiky

V debate o atómovej energii na Slovensku dominuje téma dostavby Mochoviec, príp. výstavba nového jadrového zdroja. Skúsenosti z Anglicka však ukazujú, ako je možné túto problematiku uchopiť komplexne a získať si podporu miestnych komunít aj širšej verejnosti.

Britské firmy pokrývajú celý cyklus výroby elektriny z jadra okrem ťažby uránu. Tu sú však na rozdiel od Slovenska nezávislí na Rusku a ich partnermi sú severské štáty, Kanada alebo Kazachstan. Na území krajiny prebieha obohacovanie uránu, výroba palivových článkov i výroba elektriny z jadra. Pripravujú výstavbu nových reaktorov, venujú sa údržbe tých existujúcich i nakladaniu s rádioaktívnym odpadom, pričom sa môžu oprieť aj o silnú podporu vlády a deregulovaný trh s elektrinou.

Výnimočným zariadením napomáhajúcim získať britským spoločnostiam zákazky v civilnom jadrovom sektore je výskumné centrum Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre (Nuclear AMRC). Jeho služby sú dostupné pre všetkých britských výrobcov. Miestni inžinieri pracujú na konkrétnych výskumných a vývojových projektoch zadaných rôznymi spoločnosťami, čím im pomáhajú vyriešiť ich výrobné problémy a rozvinúť nové kapacity.

Nuclear AMRC spolupracuje s britskou civilnou jadrovou dodávateľskou sieťou prostredníctvom dvoch hlavných programov: Fit For Nuclear (F4N, „vhodný pre jadrovú energetiku“) a Civil Nuclear Sharing in Growth (CNSIG, podpora zdieľania v civilnom jadrovom sektore).

Diagnostika, rozvoj, vzdelávanie

F4N je unikátny diagnostický nástroj vyvinutý v spolupráci s lídrami odvetvia (napr. Areva, EDF Energy…) na posúdenie vhodnosti spoločnosti ako dodávateľa v nukleárnom sektore. Jej procesy sa porovnávajú s nevyhnutným štandardom požadovaným na dodávanie jadrovému priemyslu a umožňujú jej tak zároveň napraviť prípadné nedostatky. Hodnotenie zatiaľ absolvovalo 150 spoločností, z ktorých väčšina využila aj podporu tímu z Nuclear AMRC. Z prieskumu centra tiež vyplynulo, že 100 % z nich by odporučilo program ďalším výrobcom.

CNSIG je intenzívny rozvojový program na urýchlenie rastu kľúčových súčastí dodávateľskej siete. Čiastočne ho sponzoruje vláda a podporujú ho popredné spoločnosti vrátane Rolls-Royce. Program v hodnote 1 milión libier aktuálne absolvuje 10 spoločností. Zameriava sa na zlepšovanie výroby, procesov, rozvoj vedenia a odborné vedomosti o jadrovom sektore.

Nuclear AMRC riadi Unvierzita v Sheffielde. Súčasťou technického parku, kde výskumné centrum sídli, je aj tréningové centrum pre študentov od 16 rokov, ktorí sú pripravovaní aj v praxi podľa požiadaviek jadrového priemyslu, pričom v štúdiu môžu pokračovať až k akademickému titulu PhD. Program je otvorený aj zahraničným študentom.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.