Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
rozvodna
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Elektrická rozvodňa. Foto: Flickr.com/cowlet (licencia Creative Commons)
7. februára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Výpadok elektrického prúdu v Brazílii zasiahol milióny ľudí

Milióny Brazílčanov sa stali obeťami krátkodobého výpadku elektrického prúdu. Nepríjemná situácia vznikla v piatok (4.2.) v dôsledku problémov v rozvodni. Reťazová reakcia následne spôsobila výpadky v celom regióne. „Nastala porucha v elektronickom komponente, ktorý bol súčasťou ochranného systému v rozvodni,“ vysvetlil operačný riaditeľ hydroelektrickej spoločnosti Sao Francisco, ktorý pokrýva väčšinu energetickej potreby v regióne.

Výpadky elektrického prúdu začali skoro ráno a v krátkej dobe postihli územie siedmich brazílskych štátov. V niektorých oblastiach výpadok trval niekoľko minút, v iných niekoľko hodín. Väčšina dodávok sa obnovila do ôsmej hodiny rannej (12:00 SEČ), skonštatoval ďalej riaditeľ.

Výpadok postihol tiež štyri veľké miesta, ktoré sa v roku 2014 majú stať hostiteľom svetového šampionátu vo futbale. Minister energetiky Edison Lobao uistil, že dodávky elektriny v priebehu šampionátu nebudú predstavovať problém. Dohliadnuť na to má špeciálne ustanovený výbor, ktorého prácu ale minister nešpecifikoval.

Aj podľa ďalších odborníkov išlo v piatok (4.2.) len o náhodnú udalosť, ktorá pravdepodobne nepoukazuje na väčšie problémy v sieti ako napr. že by sa dopyt po elektrickej energii nemohol usppkojiť.

Výpadky elektriny v Brazílii nie sú výnimočné

V roku 2009 sa pri výpadku energie ocitlo bez elektriny viac ako 60 miliónov obyvateľov v 18 brazílskych štátoch, teda viac než dvoch tretín. Najhoršie bolo zasiahnuté najväčšie juhoamerické mesto Sao Paolo a tiež Rio de Janeiro, kde sa bude v roku 2016 konať olympiáda.

Najhorší výpadok postihol krajinu v roku 1999. V absolútnej tme sa vtedy na 5 hodín ocitlo 97 miliónov obyvateľov Brazílie. O dva roky neskôr začala Brazília zlepšovať energetickú infraštruktúru a tiež diverzifikovať  zdroje energie.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.