Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Termostatická hlavica na radiátore - Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Termostatická hlavica na radiátore
26. septembra 2017 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Vykurovacia sezóna sa blíži. Aké opatrenia ešte stíhate?

Vyhláška síce definuje formálny začiatok vykurovacej sezóny od prvého septembra, dodávateľ ale musí začať s dodávkou tepla až vtedy, ak vonkajšia priemerná teplota počas dvoch za sebou nasledujúcich dní klesne pod úroveň 13 °C. Už minulý týždeň začali vykurovať v Poprade.

Staré pravidlo hovorí, čím efektívnejšie sa vykuruje, tým menej platíte. Aj keď čas na opatrenia, ktoré smerujú k vyššej efektívnosti, sa výrazne kráti, podľa odborníka sa toho dá ešte veľa stihnúť. „Ak odberateľ túto otázku nepodcení, môže na účte za energie ušetriť aj niekoľko desiatok percent. Navyše sa vyhne viacerým problémom, ku ktorým môže počas vykurovacej sezóny dôjsť,“ tvrdí energetický audítor Vladimír Balaj, ktorý pracuje pre firmu Magna Energia.

Na čo treba dbať pred každou zimou? Prečítajte si užitočné odborné rady:

Skontrolujte si tesnenie okien a dverí

Problém unikajúceho tepla. V dôsledku nedostatočnej izolácie okien či dverí sa vaše náklady na vykurovanie môžu predražiť až o 20 %. Skontrolujte si preto tesnenie aj na novších oknách. Ak sú opotrebované alebo poškodené, vymeňte ich. Pozitívnou správou je, že nejde o vysokú investíciu, ktorá sa vám navyše rýchlo vráti. V prípade, že máte okná staršie, zvážte ich výmenu za úplne nové.

Namontujte si termoventily na radiátory

Termostatické ventily vám dokážu ušetriť až 10 % nákladov na kúrenie. Ich úlohou je udržiavať v miestnosti zvolenú teplotu. Ak napr. varením vykúrite kuchyňu, termoventily sa postarajú o tom, aby sa radiátory zbytočne nezapli. Ak vám to rozpočet dovoľuje, zainvestovať môžete do technologicky lepších zariadení, ktoré si môžete sami naprogramovať a ovládať aj na diaľku.

Nezabúdajte na pravidelný servis kotla

Ak je kotol zaťažený poruchami, znižuje sa tým jeho efektivita a vy zbytočne prichádzate o peniaze. Podobne ako pri oknách je niekedy vhodné zvážiť výmenu kotla za nový, efektívnejší. Úspora v závislosti od veku a energetickej efektívnosti starého kotla môže značne presiahnuť 10 % z účtu za kúrenie.

Odvzdušnite a očistite si radiátory

Pravidelným rituálom tesne pred štartom vykurovacej sezóny by malo byť odvzdušnenie vašich radiátorov. Nadbytočný vzduch totiž môže spôsobiť, že v niektorých izbách nemusíte mať teplotu na zvolenej úrovni. V neposlednom rade sa to môže prejaviť vo vyšších nákladoch o 10 %. Ako odvzdušňovať? Uvoľnite skrutku a vypúšťajte vzduch, až kým nezačne tiecť vykurovacia voda. Na záver, odstráňte prach z rebier radiátora, lebo špina bráni prenosu tepla.

Máte novú klímu? Prikúrte si!

Mnohé moderné jednotky klimatizačné zariadenia sú vybavené tepelnými čerpadlami, vďaka ktorým si môžete počas jesenných alebo jarných dní aj prikúriť. Ak je tepelné čerpadlo skombinované s fotovoltikou a solárnym ohrevom vody, počas slnečných dní sú vaše náklady na kúrenie minimálne.

Zavolajte si servisného technika

Ak kúrite plynom, určite by ste nemali zabudnúť na revíziu vášho plynového zariadenia. Cieľom je zabezpečiť  jeho bezpečnú a bezporuchovú prevádzku. Nie náhodou revízie odberných plynových zariadení vyžadujú aj poisťovne v prípade poistných udalostí. Udržiavať plynové rozvody a zariadenia v dobrom technickom stave prikazuje aj zákon o energetike. V rodinných domoch a bytoch sa odporúča raz ročne zrealizovať revíziu plynového kotla.

Údržbu potrebuje aj váš komín

Nepodceňte to. Nejde o opatrenie navyše, na ktoré si stačí spomenúť raz za niekoľko rokov. Na revíziu komína a jeho čistenie totiž pamätá aj príslušná legislatíva. Podľa platnej vyhlášky sa termíny líšia podľa výkonu spotrebiča, jeho typu ako aj typu komína. Revíziu treba vykonať raz za 2 až 12 mesiacov.

Rady pre firemných zákazníkov

Podnikatelia, ktorí kúria elektrinou, by si mali nastaviť správnu rezervovanú kapacitu svojich ističov. Vďaka tomuto kroku sa môžu vyhnúť zbytočným pokutým zo strany regionálnych distribučných spoločností. Podľa odborníka sa pri stanovení rezervovanej kapacity môžu firmy riadiť výkonovými maximami z predošlého roka. „Výhodou je, že inú hodnotu si môžete nastaviť aj pre každý mesiac či kvartál. Pred zimou je teda vhodné zvážiť práve zvýšenie rezervovanej kapacity,“ dodal Balaj. Oplatiť sa to môže najmä sezónnym prevádzkam, akými sú napríklad plavárne alebo lyžiarske strediská.

Ak ste podnikateľ, ktorý kúri plynom s vysokou spotrebou, mali by ste si dať pozor na to, ako máte nastavené Denné distribuované maximum (Dmax). Týka sa to firiem s ročným odberom vyšším ako 60.000 m3. „Zvyšovať ho môžete každý mesiac, no znižovať len 1 x ročne. Za jeden m3 Dmax zaplatíte cca. 7,998 EUR/m3/deň,“ dodal Balaj. Podceňovať výšku Dmax sa napriek týmto poplatkom neoplatí. Ak totiž firma danú hodnotu prekročí, musí zaplatiť distribútorovi plynu pokutu. Do určenia výšky Dmax je potrebné brať do úvahy históriu spotreby, ale zohľadniť treba aj zmeny týkajúce sa vykurovaných budov (napríklad ich zateplenie) alebo plynových zariadení.

Vývoj na energetických burzách je po rokoch relatívneho pokoja turbulentný. Keďže ceny energetických komodít neustále stúpajú, zvážte preto, či pre vás nebude výhodnejšie dohodnúť si s dodávateľom stabilnú cenu na viac rokov.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.