Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vojany - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Elektrárne Vojany - Foto: energia.sk
28. decembra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Vo Vojanoch testujú spaľovanie čistiarenského kalu

Spoluspaľovanie čistiarenských kalov považuje vedenie Elektrárne Vojany za príležitosť ako zvýšiť ekologizáciu a hospodársku efektivitu tohto zdroja. „Ak chceme ekonomicky prežiť, musíme hľadať rôzne cesty znižovania nákladov a využitia dotácií, ktoré štát, či EÚ poskytujú na podporu ekológie,“ vysvetlil pre podnikový časopis Slovenských elektrární Milan Ilčík, manažér prevádzky vo Vojanoch.

Čistiarenské kaly vznikajú pri čistení odpadových vôd. Vyše polovica z nich zostáva bez využitia, končia prevažne na skládkach. Zhruba tretina sa ďalej recykluje a zužitkuje ako poľnohospodárske hnojivo. Do spaľovne sa za účelom energetického zhodnocovania dostane len 5 až 10 % čistiarenských kalov.

V lete prebehli celkom tri skúšky. Čistiarenský kal sa pridával k biomase, pričom v každom z prípadov sa testoval iný pomer vlhkosti zmesi. Po zmiešaní štiepky s kalom sa spustil proces kompostovania na požadovanú úroveň vysušenia.

Skúsenosti so spaľovaním kalu a štiepky vo fluidných kotloch sú zatiaľ minimálne. Zmyslom testovania vo Vojanoch bolo preto zistiť, ako sa zmení ich elektrický výkon. Pri hmotnostnom pomere alternatívneho paliva a uhlia (60:40) sa dosiahol inštalovaný výkon 100 MW. „Vplyv tohto typu spaľovania na kotly je momentálne ešte v procese  vyhodnocovania,“ dodal.

Environmentálne ukazovatele testov dopadli presvedčivo. Hodnoty síry v spalinách sa preukázateľne znížili, hodnoty oxidu uhoľnatého sa nezmenili a nevzrástli ani hodnoty oxidov dusíka. „Zvýšil sa však prach (tzv. tuhé znečisťujúce látky), ale aj tu elektrárne spĺňajú emisný limit, ktorý začne platiť v budúcom roku,“ skonštatoval pre magazín Ilčík.

Podiel alternatívneho paliva, teda biomasy s čistiarenským kalom, dosiahol počas skúšok procesu spoluspaľovania s uhlím podiel až do 22 % celkovej hmotnosti. Tradične sa zvykne spaľovať zmes do 10 % hmotnosti. Podľa expertízy vedcov z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici skúšky vo Vojanoch preukázali uskutočniteľnosť takéhoto riešenia aj vo fluidnom kotle.

Zmes kalu a štiepky považujú odborníci za bezproblémovú. Komplikácie nespôsobila ani preprava alternatívneho paliva, neznížila sa ani účinnosť kotla pri spaľovaní. Zo štúdie vyplynuli aj odporúčania. Sú nimi optimalizácia prevzdušňovania kompostovacej kopy a zníženie teploty kompostu pred dávkovaním do kotla. Cieľom dosušovania kompostu je zvýšenie výhrevnosti.

O tom, či sa čistiarenský kal stane trvalou súčasťou palivovej základe sa  ešte nerozhodlo. Elektrárne Vojany plánujú v testoch pokračovať.

Brzda a plyn slovenskej elektroenergetiky

Elektrárne Vojany sa nachádzajú v okrese Michalovce. Primárne poskytujú podporné služby prenosovej a elektrizačnej sústave. Závod tvoria dve energetické výrobne: Elektrárne Vojany I (4×110 MW) a Elektrárne Vojany II (4×110 MW). Palivovú základňu EVO 1 tvorí čierne antracitové uhlie, od roku 2009 pribudla drevná štiepka. Bloky EVO 2 nie sú momentálne v prevádzke.

V súčasnosti vyrábajú elektrinu len dva najnovšie bloky EVO 1. Piaty a šiesty blok majú inštalovaný výkon 2×110 MW a využívajú vysoko efektívnu fluidnú technológiu spaľovania. Poskytujú primárnu, sekundárnu a terciárnu reguláciu. V roku 2013 sa ukončila druhá etapu projektu spoluspaľovania biomasy s uhlím. V roku 2014 vyrobili 473 gigawatthodín elektriny.

Budúcnosť elektrárne vo Vojanoch je nejasná. Podľa Slovenských elektrární sú dôvodom jednak strata doplatku na výrobu elektriny spoluspaľovaním uhlia a biomasy a zavedenie poplatku za prístup do sústavy (G – komponent), ako aj pretrvávajúci pokles cien elektriny na veľkoobchodných trhoch. 

© energia.sk

Ilustračné foto Elektrárne Vojany: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.