Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
23. septembra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Vlani sa v dôsledku cezhraničných prenosov „stratilo“ 2,77 TWh elektriny

Straty, ktoré vznikajú prevádzkovateľom elektrizačných prenosových sústav v dôsledku realizácie cezhraničných prenosov elektriny, počíta ENTSO-E ako rozdiel medzi skutočnými stratami v sledovanom období a predpokladaným objemom strát, aké by elektrizačné sústavy vykazovali v prípade, ak by sa cez ne nerealizovali cezhraničné prenosy elektriny.

Vypočítaný objem 2,77 TWh tak predstavuje samostatne tú časť strát pri prenose elektrickej energie, ktorá vzniká v sústavách prevádzkovateľov združených v ENTSO-E ako priamy dôsledok realizácie cezhraničných tokov. Nereprezentuje teda celkový sumárny objem strát pri prenose elektriny ako takom, ktorý je vyšší.

Je ale potrebné zdôrazniť, že daný objem je výsledkom matematického výpočtu podľa schválenej metodiky, pričom do vzorca nevstupujú všetky, ale len vybrané dáta, vzťahujúce sa k monitorovaným 6-mesačným cyklom.

Počítanie slúži pre potreby kompenzačného mechanizmu, ktorým si prevádzkovatelia sústav kompenzujú náklady vzniknuté v dôsledku cezhraničných prenosov. Daný mechanizmus má svoj základ v čl. 13 Nariadenia č. 714/2009 o podmienkach prístupu do sústavy pre cezhraničné výmeny elektriny.

Úloha definovať metodiku počítania a realizovať samotný výpočet prislúcha združeniu ENTSO-E, a to na základe článku 4 Prílohy „A“ Nariadenia č. 838/2010. Legislatívny predpis obsahuje usmernia ku kompenzačnému mechanizmu.

Viac informácií dostupných v správe ENTSO-E.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.