Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slugeň - prednáška
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prof. Vladimír Slugeň (predseda Slovenskej nukleárnej spoločnosti)
10. februára 2012 Jadrová energia od Energia.skTASR

Vladimír Slugeň: Fukušima zvýšila nároky na jadrovú bezpečnosť

Záznam z minuloročnej (21.3.2011)  odbornej prednášky Prof. Vladimíra Slugeňa, v ktorej sa venoval rozboru udalostí na jadrovej elektrárni vo Fukušime.

„Každá takáto havária dáva šancu na poučenie a ešte väčšiu mieru preventívnych opatrení. Všetky jadrové elektrárne prechádzajú stres testami, v rámci ktorých sa analyzujú najrôznejšie kombinácie udalostí s minimálnou pravdepodobnosťou výskytu a konštruujú sa ďalšie záložné systémy na ich ľahšie zvládnutie,“ skonštatoval Slugeň.

Zároveň prízvukoval, že doteraz nikto oficiálne nedokázal ani nahlas nepovedal, že pri havárii najťažšieho siedmeho stupňa medzinárodnej stupnice jadrových udalostí INES, porovnateľnej s černobyľskou tragédiou, no s podstatne menším únikom rádioaktivity, niekto utrpel zranenia či zahynul v dôsledku ožiarenia.

„Silné zemetrasenie s následnou vlnou cunami spôsobilo prerušenie dodávok elektrickej energie do chladiacich systémov fukušimskej elektrárne a zaplavenie záložných generátorov. Jednoducho, potvrdilo sa, že musia existovať ďalšie možnosti, aj keď už prestane fungovať prakticky všetko,“ dodal profesor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.