Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jozef Holjenčík na výbore 2016 - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rokovanie hospodárskeho výboru 5. september 2016. Foto: energia.sk
1. februára 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Vláda vraj vyzvala Holjenčíka, aby odstúpil

Vládna koalícia sa dohodla na odchode Jozefa Holjenčíka. Predsedovi ÚRSO sa stala osudnou rastúca kritika po škandále, v dôsledku ktorej sa niektorým skupinám odberateľov výrazne zdvihli ceny energií. Podľa denníka Plus 1 deň má dnes premiér Robert Fico požiadať Holjenčíka, aby sa vzdal funkcie.

Taktiež agentúre TASR to potvrdili viaceré zdroje z koalície, podľa ktorých koaličné strany tento Holjenčíkov krok očakávajú dnes.

Šéf ÚRSO sa podľa denníka momentálne nachádza v zahraničí. Už zajtra mal na pôde parlamentu vysvetľovať pred poslancami konanie úradu. Vyzval ho k tomu predseda NR SR Andrej Danko, ktorý mal údajne navrhovať jeho rezignáciu v pondelok na rokovaní koaličnej rady.

Ak by šéf ÚRSO odstúpil ešte dnes, debate pred poslancami sa vyhne. Holjenčík ale podvečer RTVS poprel, že by vo funkcii skončil. „Nie je to pravda“, reagoval.

Kritika na Holjenčíka silnela naprieč politickým spektrom. Okrem SNS žiadala vysvetlenie vzniknutej situácii aj koaličná Most-Híd. K odstúpeniu vyzvali šéfa ÚRSO aj opozičné strany SaS a OĽaNO. Premiér Robert Fico napriek kritike o rezignácii nehovoril, za prioritné považoval vyriešenie vysokých faktúr.

Minister hospodárstva Peter Žiga čelil po dnešnom rokovaní vlády otázke, či má Jozef Holjenčík na čele ÚRSO jeho podporu. „Ja som nesúhlasil s viacerými jeho návrhmi. Je to nezávislý orgán, nemôžem sa teda vyjadrovať k rozhodovaniu nezávislého orgánu,“ poznamenal podľa agentúry TASR.

© energia.sk

Archívne foto: TASR/Neubauer

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.