Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tomáš Malatinský - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tomáš Malatinský (minister hospodárstva SR). Foto:energia.sk/Michal Jesenič
5. novembra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Štátny energetický holding sa zatiaľ odkladá

Téma vytvorenia štátneho energetického holdingu momentálne nie je na programe dňa, tvrdí Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR). „Vznik energetického holdingu nie je aktuálnou témou, ktorou by sa MH SR v súčasnosti zaoberalo,“ uviedla pre náš portál hovorkyňa Miriam Žiaková.

Ideu vytvorenia energetického holdingu pritom koncom augusta pripomenul sám šéf rezortu Vazil Hudák. Kľúčové postavenie v tomto subjekte by podľa neho mal mať Slovenský plynárenský priemysel, ktorý je v 100% vlastníctve štátu. Vláda ho tiež poverila, aby spolu s poradenskou firmou KPMG vypracovali analýzu, ktorá by zhodnotila možnosť navýšenia akcií štátu v Slovenských elektrárňach.

Prostredníctvom holdingu by štát mohol financovať väčšie energetické projekty, prípadne sa ľahšie  dostať k úveru na spätné odkúpenie akcií v SE. 

Poradca Malatinský

Napriek útlmu plánov, má predseda vlády svojho poradcu pre vznik tohto holdingu. Je ním bývalý minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

„Nepredpokladám, že by sa táto myšlienka zrealizovala ešte v tomto volebnom období. Tento variant je však pripravený,“ uviedol pre októbrové vydanie odborného časopisu Slovgas.

Ak si chce vláda dlhodobo udržať vplyv v  energetických podnikoch, vznik takéhoto subjektu považuje Malatinský za nevyhnutný. Pripomenul tiež zrušenie Fondu národného majetku, ktorý podľa neho nebol určený na dlhodobú správu majetku. „Diskutabilná je aj efektivita správy majetku štátu cez ministerstvo. Ministerstvo nemá tú správnu flexibilitu vlastníka,“ uzavrel súčasný prezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.