Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
B&W nuclear plant
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bistrosavage (licencia Creative Commons)
2. novembra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

Vietnam sa dohodol s Ruskom na výstavbe jadrovej elektrárne

Rusko sa bude podieľať na výstavbe prvého jadrového zdroja energie vo Vietname. Slávnostného podpisu o spolupráci medzi štátmi v Hanoji sa zúčastnil ruský prezident Dimitrij Medvedev a jeho vietnamský náprotivok Nguyen Minh Triet. Začiatok stavebných prác sa predbežne naplánoval na rok 2014. 

Výstavba elektrárne s dvoma reaktormi by sa mohla dokončiť do roku 2020. „Je to reálne,“ doplnil šéf ruskej jadrovej agentúry Rosatom Sergej Kirinenko.

Hoci oficiálny údaj o nákladoch zatiaľ neexistuje, hodnota kontraktu sa odhaduje na štyri milióny eur, informuje AFP.

Hanoj chce do roku 2030 postaviť spolu 8 jadrových elektrární s celkovým inštalovaným výkonom 15 GW. Chce tak uspokojiť rastúci dopyt po elektrickej energii v krajine. V súčasnosti sa viac ako tretina elektriny získava z produkcie vodných elektrární.

Ruská federácie aktívne získava dohody o budovaní atómových elektrární v zahraničí. Nedávno ukončila výstavbu reaktora v prvej iránskej jadrovej elektrárni Búšer. Moskva sa tiež bude podieľať na výstavbe jadrového zariadenia s dvoma reaktormi vo Venezuele.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.