Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
uhlie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/[sic] (licencia Creative Commons)
14. júna 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Vietnam chce dovážať viac uhlia

K vietnamskému pobrežiu dorazila v pondelok (13. 6.) prvá loď s indonézskym hnedým uhlím, vhodným pre tepelné elektrárne. Predstaviteľ spoločnosti Vinacomin Wu-minh Hung uviedol, že sa tak otvorila nová dopravná tepna, ktorá umožní krajine uspokojovať rastúci dopyt po energetickom uhlí. Prvá loď ho doviezla vyše 9.500 ton.

Vinacomin plánuje počas dekády zvýšiť dovoz uhlia na 100 miliónov ton. Zámer spoločnosti však musí ešte schváliť vláda. Vietnam bude nakupovať energetické uhlie najmä v Indonézii, ale aj v Austrálii, Rusku a Kolumbii. Na uľahčenie dodávok paliva bude na juhu krajiny vybudovaný uhoľný prístav. V jeho blízkosti budú stáť elektrárne. Pokiaľ je však import uhlia nízky, na jeho prekládku stačia aj tradičné obchodné prístavy.

Vietnam ťaží aj vlastné uhlie, ale jeho produkcia klesá. Napríklad vlani ho baníci vydolovali 44 miliónov ton, tento rok bude objem o 6 % nižší. Súčasne domáca spotreba tento rok vzrastie na 27,5 milióna ton, kým v roku 2009 bola 19 miliónov ton. Za prvých päť mesiacov tohto klesol vývoz uhlia z Vietnamu medziročne o 23,6 % na 6,6 milióna ton, informovala agentúra Reuters.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.