Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mont-Saint-Michel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/LoboStudo Hamburg (licencia Creative Commons)
1. februára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Veterné turbíny môžu pripraviť kláštor o status kultúrneho dedičstva UNESCO

Románsko-gotický kláštor Mont-Saint-Michel vo Francúzsku sa už nemusí zaraďovať medzi chránené pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jeho súčasný status ohrozuje šesť veterných elektrární, ktoré majú vyrásť v jeho blízkosti. 

Neďaleko kláštora na pobreží medzi Bretániou a Normandiou je už dnes v prevádzke jedna sústava s tromi obrovskými veternými turbínami. V pláne je však šesť ďalších veterných parkov s celkovo 28 veternými turbínami.

„Vznikol by tak určitý druh pásu z veterných turbín mávajúcich krídlami na prvom hrebeni pahorkov, zatiaľ čo za tým je okolitá krajina ešete vskutku pôvodná,“ prehlásila Marie-Francoise Mathiotová-Mathonová, predsedkyňa združenia Životné prostredie a krajina.

Definitíva padne v Bahrajne

V minulom roku v lete vyjadrilo stredisko svetového dedičstva UNESCO „znepokojenie nad možnými dôsledkami obrích veterných turbín na ráz krajiny.“ Francúzsko odovzdalo svoju odpoveď v poslednom možnom termíne, ktorý bol do konca januára. Na základe tohto materiálu, ale aj ďalších od rôznych odborníkov a organizácií, sa bude júnové zasadanie rady UNESCO pre svetové kultúrne dedičstvo venovať aj tejto otázke. V Bahrajne sa rozhodne o tom, či Mont-Saint-Michel zo zoznamu vyškrtnúť alebo nie. Kláštor sa zaradil na zoznam v roku 1979.

Vyškrtnute zo zoznamu sa v dejinách organizácie využívalo iba minimálne, najmä však v posledných rokoch. V roku 2009 sa zo zoznamu vyškrtlo labské nábrežie v Drážďanoch, pretože sa mestská správa rozhodla postaviť na jeho okraji most, aby uľahčila dopravu v centre mesta.

Od júna 2006 sú v plnom prúde práce s cieľom zachovať ostrovný charakter Mont-Saint-Michel. Jedným z jeho ústredných bodov je odstránenie asi 900 metrov dlhej hrádze s cestou, ktorá spája ostrov s pevninou už od roku 1879 a jej nahradenie mostom, po ktorom bude jazdiť kyvadlová doprava. Hrádza totiž znemožňuje voľný pohyb morských prúdov a prispieva tak k zanášaniu zátoky u Mont-Saint-Michel pieskom. Odborníci spočítali, že kvôli usadzovaniu piesku a  zarastaniu zátoky vegetáciou by Mont-Saint-Michel za 40 rokov už nemusel byť ostrovom. Náklady majú dosiahnuť najmenej 140 mil. eur.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.